CORRUPCIÓ
Política 23/10/2014

El govern en B d’Aznar

Mariano Rajoy ja és l'únic dels homes forts del PP que no està imputat per un escàndol de sobresous

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridTres homes flanquegen José María Aznar en la foto de l’antepenúltim equip de govern del president popular: Rodrigo Rato, Ángel Acebes i Mariano Rajoy. L’actual cap de l’executiu espanyol ja és l’únic dels homes forts del PP que no està imputat per un escàndol de sobresous. Com acostuma a ser habitual, ha decidit callar i no respondre a la notícia de la imputació d’Acebes. La formació va emetre ahir un comunicat de només 64 paraules en què ni tan sols citava l’ex secretari general del PP i en què reiterava que “el partit no té cap altra comptabilitat que la presentada i auditada”. “Si hi hagués una altra comptabilitat, no és del PP”, afegia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La foto d’aquell executiu que va durar vuit mesos (del juliol del 2002 al març del 2003) és la més representativa de l’abast de l’escàndol dels sobresous. Tant Aznar com onze dels seus quinze ministres s’han vist esquitxats per escàndols judicials i la immensa majoria figuren en els papers de Luis Bárcenas -l’extresorer del PP-, en mans del jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz.

1. Jose María Aznar: expresident espanyol. Dirigeix el ‘think tank’ del PP, la FAES

Génova defensa ara que els problemes de corrupció són del passat i apunta als anys de presidència d’Aznar. La comptabilitat en B del PP assenyala que va cobrar sobresous per valor de 782.695 euros entre el 1990 i el 1996.

2. Mariano Rajoy: vicepresident del govern d’Aznar i actual president espanyol

“Em vaig equivocar”, deia al Congrés l’agost de l’any passat. Va ser ell qui va posar Bárcenas com a tresorer del PP però nega una segona comptabilitat. Segons les dades de Ruz, va rebre 1,58 milions d’euros en sobresous entre el 1990 i el 2011 i fins a 10.000 euros per a roba.

3. Rodrigo Rato: exministre d’Economia i expresident de Bankia. Imputat

Imputat per l’ús de targetes opaques, encara és conseller de Telefónica i ha sol·licitat la suspensió temporal de la militància al PP. Segons les anotacions de Bárcenas, va rebre 216.711 euros entre el 1997 i el 2004.

4. Ángel Acebes: exsecretari del PP i exministre de l’Interior. Imputat

Hauria cobrat més d’un milió d’euros en sobresous entre el 1990 i el 2011.

5. Jaume Matas: exministre de Medi Ambient i expresident balear. Empresonat

Des del juliol que és a la presó de Segòvia per complir una pena de nou mesos i un dia de presó per tràfic d’influències.

6. Javier Arenas: vice secretari general del PP per a afers territorials

L’exministre d’Administracions Públiques és, després de Rajoy, un dels que haurien cobrat més en sobresous: fins a 1,15 milions.

7. Francisco Álvarez-Cascos: allunyat del PP per desavinences, és president del Fòrum Astúries

Ex secretari general del PP, la policia el considera “el màxim perceptor de fons”, tot i que, segons la comptabilitat investigada, se n’hauria endut mig milió, menys que Arenas.

8. Federico Trillo: exministre de Defensa i actual ambaixador al Regne Unit

Segons les dades de Ruz, va cobrar sobresous per valor d’uns 188.000 euros entre el 1990 i el 2011. Segons els papers de Bárcenas, va rebre una xifra similar entre el 2001 i el 2006.

Cañete (9) i Montoro (10): nou comissari europeu d’Energia i Canvi Climàtic i ministre d’Hisenda

Són, juntament amb Rajoy i Ana Pastor, els hereus del govern d’Aznar. Haurien cobrat tots dos uns 300.000 euros. Cañete entre el 1999 i el 2011 i Montoro entre el 1993 i el 2011.

Castillo (11) i Palacio (12): eurodiputada i advocada defensora de Berlusconi

L’advocada i exministra d’Exteriors Ana Palacio és una de les úniques persones que ha aconseguit arrencar un no de Bárcenas. Si bé els papers de l’extresorer del PP assenyalaven que havia rebut 6.000 euros el 2004, Bárcenas va assegurar que no li podia haver donat els diners perquè no hi tenia relació. L’eurodiputada i exministra d’Educació Pilar del Castillo hauria rebut 9.000 euros en dos pagaments també el 2004. Del Castillo va fer la tesi doctoral sobre finançament de partits.

Piqué (13), Zaplana (14) Michavila (15) i Pastor (16): es lliuren dels ‘papers de Bárcenas’ però no d’altres escàndols

L’expopular català i expresident de Vueling Josep Piqué -ara conseller delegat de la constructora OHL- va estar imputat abans d’entrar a l’executiu d’Aznar pel cas Ercros, però l’Audiència Nacional va acabar arxivant la causa. L’exministre de Treball d’Aznar i expresident valencià Eduardo Zaplana també se salva de la peça separada de Bárcenas, però va ser convidat en una cacera organitzada per la trama Gürtel. Defensa que “les imputacions permeten als polítics explicar-se i no haver de dimitir”.

stats