Pressupostos de la Generalitat
Política 02/11/2021

El Govern manté el calendari dels pressupostos malgrat el desacord amb la CUP

Giró es reuneix amb els cupaires al Parlament per intentar arribar a un pacte abans del 9 de novembre

3 min
Imatge del president, Pere Aragonès, entrant amb el vicepresident, Jordi Puigneró, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, a la reunió de Govern

BarcelonaEs manté el calendari dels pressupostos. Segons ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, el consell executiu té previst donar llum verda al projecte de pressupostos dimarts que ve, 9 de novembre, i portar-los al Parlament perquè comencin els tràmits malgrat que encara no hi ha un acord tancat amb la CUP. En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, Plaja ha assegurat que es treballa amb la mateixa previsió que hi havia fins ara i que "s'intensificaran reunions" aquesta setmana per aconseguir un pacte amb l'esquerra anticapitalista abans de la pròxima reunió del consell executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta mateixa tarda, de fet, el conseller d'Economia, Jaume Giró, s'ha reunit amb diputats cupaires al Parlament aprofitant que hi havia ple. La trobada arriba després que la CUP hagi traslladat aquest cap de setmana a la militància –en concret, a la Coordinadora Oberta Parlamentària (COP)– l'estat de les negociacions amb el Govern, de manera que la formació ha de fer retorn a l'executiu de les peticions que fan les bases per donar llum verda als comptes. Entre altres coses, els cupaires reclamen 1.000 milions en habitatge –segons critiquen, el Govern només n'ha pressupostat "prop de 600 milions"–, a més de la internalització del 061 i el 112. Una qüestió, aquesta última, sobre la qual preguntarà aquest dimecres la CUP a la sessió de control.

Per a l'esquerra anticapitalista, és "molt difícil" tancar un acord abans del 9 de novembre com vol el Govern: "No anem bé i som lluny", ha afirmat la diputada Eulàlia Reguant aquest dimarts en una roda de premsa al Parlament. La reunió de la setmana passada al més alt nivell, doncs, en què es va implicar el president, Pere Aragonès, no ha servit per llimar posicions.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, aquest dimarts en la roda de premsa.

Des del Palau de la Generalitat Plaja va asseverar que ja sabien que la negociació dels pressupostos seria "complexa", però s'ha mostrat convençuda que els comptes tiraran endavant amb la CUP. De fet, ha descartat qualsevol altre escenari, malgrat que el PSC de Salvador Illa s'hagi ofert com a soci alternatiu. "Catalunya necessita pressupostos", expliciten els socialistes. "La prioritat és la CUP", responen des del Govern.

Però el context és complicat: aquest mateix dimarts arrenca el judici contra els nou de Lledoners, activistes independentistes encausats per la mobilització contra el trasllat dels presos polítics a Madrid el 2019. I el Govern demana quinze mesos de presó per a tres d'ells –la Fiscalia, entre tres i set–, la qual cosa pot complicar les converses. La CUP ha exigit –i així ho va pactar amb ERC per a la investidura– que l'executiu es retiri de totes les causes contra activistes: la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat durant la roda de premsa que la Generalitat revisaria el seu posicionament en el cas dels nou de Lledoners.

La relació entre el Govern i la CUP planarà aquest dimecres sobre la sessió de control a l'executiu que tindrà lloc al Parlament. Les preguntes i el to de l'esquerra anticapitalista seran el termòmetre per veure en quin punt estan les negociacions. Els anticapitalistes, de moment, han mantingut aquest dimarts un to crític i han exigit al Govern que "deixi d'anar de bracet amb el PSC i Foment" i es posi al costat de "la majoria social del país". La CUP insisteix en el gir a l'esquerra del Govern –de moment no el veu i acusa Aragonès i Puigneró de fer-se "el sord"– i demana posar fi als macroprojectes del "totxo", com el Hard Rock i els Jocs Olímpics d'Hivern. A més, ha lamentat que l'executiu no hagi incorporat modificacions impositives en l'IRPF, successions o donacions a la llei d'acompanyament dels pressupostos.

Sense posicionament comú a l'Estat

Els comptes de la Generalitat no han sigut els únics protagonistes de la roda de premsa del Govern. També hi han planat els pressupostos de l'Estat. Després que Junts hi presentés una esmena a la totalitat i Esquerra decidís donar suport al PSOE en aquest primer tràmit, Plaja ha evitat pronunciar-se sobre les diferències dins l'executiu. Malgrat que el president, Pere Aragonès, va acusar Junts el cap de setmana de "donar lliçons d'independentisme" tot i haver donat suport a l'Estatut del 2006, la portaveu de l'executiu ha dit que aquestes divergències no afectaven "l'estabilitat" de la coalició.

Imatge de la reunió del consell executiu al Palau de la Generalitat

La portaveu s'ha limitat a dir que els comptes de l'Estat són "insuficients" per a Catalunya i que en vigilaran el "compliment" de l'execució –la d'enguany no arriba al 15% el primer semestre–, però ha deixat clar que el posicionament d'Esquerra i de Junts al Congrés de Diputats el decideixen els grups parlamentaris i no el Govern en conjunt.

La pròxima reunió de la taula de diàleg serà al gener

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha confirmat que la pròxima reunió pública de la taula de diàleg serà al gener, tot i que encara no hi ha una data tancada. Ha dit que mentrestant s'estan produint trobades "tècniques" i "discretes", sense donar-ne més concrecions. L'última trobada va ser al setembre al Palau de la Generalitat.

stats