El Hard Rock també divideix Junts i ERC al Parlament

Tot i intentar esmenar conjuntament una moció del PSC, finalment els republicans s'han abstingut i JxCat hi ha votat favor

2 min
Pere Aragonès i Jordi Puigneró durant el ple d'aquest dimecres

BarcelonaUn altre cop dividits. També amb el projecte Hard Rock els dos partits que formen part del Govern han mostrat posicions contràries aquest dijous al Parlament. Ho ha provocat una moció del PSC que instava el Govern a donar suport al projecte de BCN World i que ha aconseguit l'objectiu de fer aflorar de nou la divisió entre Esquerra, que s'han abstingut, i Junts, que hi ha votat a favor. La moció dels socialistes també volia que l'executiu mostrés el seu suport a la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, però aquí el PSC no ha aconseguit la fotografia dels socis de govern dividits. Junts i ERC ho han evitat promovent una esmena conjunta que defensava la consulta ciutadana que el Govern vol impulsar sobre el debat dels Jocs –hi destina 800.000 euros del pressupost–. El PSC, però, no l'ha acceptat, i això ha provocat l'abstenció de republicans i juntistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el cas del Hard Rock no hi ha hagut ni intent de buscar una posició comuna al Govern. Mentre que Junts no ha presentat cap esmena al text del PSC, els republicans han intentat sense èxit que el redactat passés a donar suport "als projectes d'inversió que generin oportunitats, creïn ocupació de qualitat i dinamitzin l'economia, tenint en compte les condicions ambientals adequades i necessàries, així com l'opinió i implicació del territori afectat". "És el nostre posicionament i no ens mourem d’allà", ha afirmat el diputat d'ERC Engelbert Montalà sobre les seves esmenes.

Per la seva banda, Junts, encara que ha acabat abstenint-se en el punt dels Jocs Olímpics, el seu diputat Ramon Tremosa ha defensat la candidatura. "Que moltes persones puguin conèixer el nostre territori durant 15 dies", ha dit, i ha afirmat que l'impacte "beneficiós i sostingut" que van tenir els Jocs Olímpics de Barcelona també els podria tenir ara el Pirineu.

Els comuns i la CUP, molt crítics amb els dos projectes, han votat en contra de la moció. De fet, tots dos partits els han portat a les negociacions per als pressupostos, tot i que de moment no han aconseguit tombar-los. Els comptes apuntalen tant la consulta per als Jocs Olímpics com la compra dels terrenys pròxims a Port Aventura on s'ha de situar el casino, amb 120 milions d'euros. Tot i l'oposició de cupaires i comuns i l'abstenció dels republicans, el punt del Hard Rock ha tirat endavant amb 80 vots favorables, 34 abstencions i 18 vots en contra. També ha prosperat la iniciativa dels Jocs, amb 52 vots favorables, 17 en contra i les 63 abstencions dels socis de govern.

"ERC no es mulla"

Davant les esmenes –i les posteriors abstencions– d'ERC a la moció del PSC, el diputat socialista Òscar Ordeig ha instat els republicans a "mullar-se" en els projectes estratègics com el Hard Rock o els Jocs, però també respecte a l'ampliació de l'aeroport del Prat o la injecció de capital al Circuit de Catalunya. "Volem esdeveniments internacionals ben fets", ha dit Ordeig, i ha criticat que el Govern "fa la política del català que està enfadat allà on va". La resposta d'ERC, en boca de Montalà, ha sigut acusar el PSC de "braç polític de l'Íbex-35".

stats