Iglesias s'acomiada del Congrés amb una denúncia contra el PP per "comprar diputats" a Múrcia

L'encara líder de Podem diu ara que deixarà abans l'escó que la vicepresidència segona la setmana que ve

4 min
L'encara vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, durant la seva darrera sessió de control al Congrés.

MadridLa campanya madrilenya es judicialitza. A la denúncia del PP contra Pablo Iglesias davant la Junta Electoral Central (JEC) per haver anunciat la seva candidatura des del seu despatx de vicepresident segon del govern espanyol, s'hi sumarà ara una denúncia a la Fiscalia Anticorrupció per part de Podem contra el PP per "suborn" pels casos de transfuguisme a Múrcia que van fer fracassar la moció de censura del PSOE i Ciutadans a la regió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, Iglesias ha acusat el número dos del PP, Teodoro García Egea, de "comprar diputats" a Múrcia, una acusació que el president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha estès també al president de la regió, Fernando López Miras, als tres diputats trànsfugues i a l'exsecretari d'Organització de Ciutadans Fran Hervías, que ha fitxat pels populars i segons els taronges estaria darrere de l'operació. Les proves que porta Podem a la Fiscalia són l'escrit de la moció de censura, on hi ha la firma dels sis diputats, més retalls de premsa.

Iglesias s'ha acomiadat aquest dimecres del Congrés amb un doble anunci. A la denúncia contra el PP s'hi suma la decisió de deixar l'escó a la cambra baixa abans que no pas la vicepresidència segona en el consell de ministres de la setmana que ve. "Dimitiré com a diputat fins i tot abans que de vicepresident. Nosaltres no som com vostès", ha etzibat a García Egea durant la sessió de control al govern espanyol al Congrés. L'encara líder de Podem es va veure obligat ahir dimarts a fer un cop de timó i a plegar veles abans de la presentació formal de les candidatures, tal com marca la llei electoral madrilenya.

Fonts del seu equip admeten que algú no va fer bé la seva feina i que per això van anunciar que deixaria el govern just abans de la campanya electoral, tal com va fer l'exministre de Sanitat Salvador Illa per concórrer com a candidat del PSC el 14-F. Per això, després d'assegurar fa una setmana que no deixaria l'escó fins que assumís la nova acta de diputat, per així preservar l'aforament i evitar-se causes d'última hora en jutjats ordinaris, dimarts Podem va detallar que deixarà el govern en el pròxim consell de ministres, fet que portarà Pedro Sánchez a una nova crisi de govern imminent. Però aquest dimecres Iglesias ha fet un pas més enllà i ha anunciat que té la intenció de deixar l'escó entre dijous, quan acabi el ple, i dimarts que ve.

Les últimes paraules com a vicepresident des de la tribuna del Congrés han estat per fer, de nou, un homenatge a la generació d'homes i dones que van lluitar contra el feixisme, "per la llibertat i la justícia social". "Perquè van ser, som; perquè som, seran", ha dit visiblement emocionant aplaudint cap a la bancada d'Unides Podem però sobretot mirant a qui ha ungit com a successora, la ministra de Treball i futura vicepresidenta tercer, Yolanda Díaz, a qui se li han pogut veure algunes llàgrimes.

Acusacions de corrupció entre Sánchez i Casado

La sessió de control al Congrés ha arrencat un cop més aquest dimecres amb una picabaralla entre el president espanyol i el líder del PP, aquest cop per la corrupció. Seguint la màxima que no hi ha millor defensa que un bon atac –José María Aznar i Mariano Rajoy avui testifiquen a l'Audiència Nacional en el judici de la caixa B–, Pablo Casado ha burxat el govern espanyol per tots els presumptes casos que s'estan investigant als tribunals, tot i que no hi ha cap ministre imputat, com intenta donar a entendre el PP.

Sánchez l'ha tornat a acusar de "corrupció i transfuguisme" per la gestió de la moció de censura a Múrcia i li ha demanat "urbanitat i respecte" després dels atacs de diputats del PP al líder de Més País, Íñigo Errejón, i a la ministra de Treball, Yolanda Díaz. Creu que l'actual líder del PP no predica amb l'exemple, recorrent constantment a l'insult, i que tres quarts del mateix fa la seva bancada. "Ahir deia que el feia riure quan sentia que el PP no tenia projecte. No és que faci riure, sinó que fa pena veure el PP liderat per vostè", li ha etzibat.

En aquest sentit, Casado ha acusat el president espanyol de jugar al "Monopoly de les institucions" i li ha reclamat que admeti que "va ordir" tant la moció de censura a Múrcia com també a Castella i Lleó i la que pretenia a Madrid. "Com diuen a la meva terra: qui va per llana acaba esquilat, com vostè", li ha dit amb sornegueria amb el seu habitual discurs de barrejar casos dispars entre els quals, molt sovint, és difícil trobar relació.

Fonts del PP asseguren que han vist a Sánchez i Iglesias "molt neguitosos" pels resultats que poden treure en les eleccions madrilenyes, però tres quarts del mateix ha dit el líder d'Unides Podem quan les últimes darreres dos setmanes García Egea no ha deixat de parlar del tema electoral. Segons els populars, Iglesias "marxa per la porta del darrere" per la por a que cas Neurona l'atrapi -tot i que la justícia ha anat arxivant diferents peces sobre el presumpte finançament irregular de Podem.

stats