Sánchez esquiva l'amnistia abans de l'1-O i la visita a Felip VI

Feijóo creu que l'autodeterminació és un "ham" perquè no es parli de l'oblit judicial del Procés

3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, en un acte a la Rinconada, a Sevilla

Madrid / BarcelonaPedro Sánchez visitarà Felip VI a la Zarzuela el dimarts 3 d'octubre, sis anys després d'aquell discurs contra el referèndum. I aquest diumenge és 1 d'octubre. El líder del PSOE, conscient de la importància dels temps en política, ha esquivat aquest dissabte l'amnistia en la seva primera aparició després de consumar-se el fracàs d'Alberto Núñez Feijóo a la investidura. Ha sigut en un acte a La Rinconada, a Sevilla, i tota referència implícita a Catalunya ha sigut afirmar que avui a Espanya "hi ha més concòrdia gràcies al diàleg", i que ben segur hi haurà "quatre anys més de convivència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb mirada espanyola, qualsevol insinuació sobre l'oblit judicial del Procés que negocia el PSOE amb l'independentisme hauria sigut segurament inoportuna en aquesta data. Tanmateix, ja fa setmanes que Sánchez ha obert la porta a l'amnistia i ha indicat que la desjudicialització és el camí. Fins i tot, el president en funcions ha arribat a dir que el Procés no hauria d'haver acabat als tribunals. Exactament sis anys després d'aquell aval a la violència policial de l'1-O, el rei encarregarà la investidura a un candidat disposat a amnistiar els responsables d'aquell episodi.

Sigui pels capricis del calendari o perquè no proclamarà als quatre vents les seves intencions fins que no hi hagi un acord tancat, aquest dissabte Sánchez no ha fet cap referència a les negociacions ni als seus potencials socis. Des de Catalunya sí que s'hi ha referit el líder del PSC, Salvador Illa, que en l'obertura del consell nacional del partit ha demanat "altura de mires" a les formacions independentistes per fer possible un nou "govern progressista" i ha proclamat que "s'ha acabat tirar pel dret", en al·lusió a l'octubre del 2017.

Des d'Andalusia, Sánchez ha assegurat que ell sí que intentarà una "investidura real i no postissa". L'ha diferenciat així del "teatret" de Feijóo, a qui ha acusat de "retorçar el mandat del cap de l'Estat per atrinxerar-se com a líder del PP". En canvi, Sánchez ha traslladat que sol·licitarà la confiança del Congrés per continuar aplicant mesures d'àmbit econòmic i socials. Entre d'altres, ha recuperat promeses de campanya com que el salari mínim serà el 60% del salari mitjà cada any, la incorporació de 5.000 milions d'euros a la guardiola de les pensions cada any i una llei de paritat.

El destensionament de Catalunya és també una reivindicació a la qual, aquest dissabte, Sánchez ha preferit no posar l'accent. La número 2 del PSOE, María Jesús Montero, ha fet una referència a "unir els ponts que es van trencar", però ha quedat clar que el govern espanyol ha volgut posar al centre mesures sectorials després d'una setmana en la qual el PP ha intentat fer un retrat que l'únic que portarà un govern de Sánchez és una amnistia i un referèndum d'independència. El diputat del PSOE que, precisament, va debatre amb Feijóo a la investidura, Óscar Puente, ha insistit en una entrevista a la Cope que el referèndum és “inviable”, però ha apuntat sense donar detalls que “una consulta per valorar un marc de consulta” seria constitucional.

Feijóo també s'ha pronunciat l'endemà de la seva investidura fallida des del fòrum La Toja que se celebra a Galícia, on ha admès que li hauria agradat que fos el seu primer acte com a president del govern espanyol. Tot i el relat apocalíptic i després d'una setmana brandant l'espantall d'un referèndum que trencaria Espanya, el líder del PP s'ha mostrat convençut que l'autodeterminació "no està sobre la taula" de les negociacions entre el PSOE, Junts i ERC. "És l'ham per concloure que «hem aconseguit dir no al referèndum i dir sí a alguna cosa més sensata que és l’amnistia»", ha expressat. Per a Feijóo, però, no hi ha un bri de sensatesa en aquest plantejament i ha considerat "il·legítim que algú condoni responsabilitats per lucrar-se de manera personal, que és obtenir la presidència del país".

Page vol que el TC suspengui l'amnistia

El rebuig a l'amnistia també existeix a les files del PSOE i aquest dissabte l'ha tornat a explicitar el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. Des del fòrum de La Toja, ha anotat fins i tot que el Tribunal Constitucional l'hauria de suspendre de manera cautelar abans de produir efectes mentre estudia la seva constitucionalitat per evitar situacions com un retorn lliure de Carles Puigdemont. "Veure'l entrant després hi hagi una sentència en contra seria absolutament incommensurable", ha deixat anar Page.

stats