Illa demana a Aragonès que aixequi el veto al PSC i abandoni la "confrontació"

Els socialista ofereix col·laboració al Govern però adverteix que l'amnistia i l'autodeterminació "no es produiran"

3 min
El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, saludant aquest dijous al vicepresident en funcions i presidenciable d'ERC, Pere Aragonès

BarcelonaL'oposició contundent però constructiva plantejada per Salvador Illa com a líder del primer partit al Parlament ha passat aquest dijous de la teoria a la pràctica. El to, el contingut i les formes del cap de files del PSC a la cambra catalana en el segon debat d'investidura de Pere Aragonès han buscat allunyar-se de la "bronca" que els socialistes han criticat durant els últims anys a Ciutadans. Illa ha deixat clar que el del republicà "no és el govern que necessita Catalunya" i ha argumentat que dibuixa un horitzó "equivocat" i pensat només "per a una part del país", però ha combinat l'esmena a la totalitat als objectius del referèndum i la independència amb una oferta de col·laboració al futur president de la Generalitat. I ha demanat reciprocitat: "Vostè ha abanderat el diàleg. ¿Com es dialoga vetant el primer partit de Catalunya? [...] Li demano que comenci aquesta presidència aixecant aquest veto", ha dit, i ha reclamat que això també impliqui abandonar el "xantatge" amb l'Estat i la via de l'"embat" i la "confrontació".

Aragonès ha recollit el guant en el torn de rèplica, però per retreure als socialistes que hagin portat als tribunals les resolucions referides a la monarquia i l'autodeterminació: "Aixequem els vetos. Aixequem el veto que en aquest Parlament es pugui parlar, discutir i aprovar tot, aixequem aquest veto", ha respost. Convençut que l'encara vicepresident en funcions ha fugit d'estudi, segons ha destacat després, Illa ha considerat que "l'actitud de confrontar" no fa per a Aragonès. "No m'ha semblat mai que vostè sigui un home de confrontació [...] Em crec més el seu paper d'home dialogant", ha afegit.

Tot i això, després que el candidat d'ERC plantegés la fita de "culminar la independència", Illa li ha demanat que rectifiqui: "No passarà, matisi aquest compromís", ha reblat, convençut que les promeses de l'amnistia i l'autodeterminació generaran "més frustració" perquè "no es produiran". "Vivim en una democràcia regida per un estat de dret i l'hem de respectar tots", ha argumentat. Amb tot, ha retret al republicà que a l'acord amb JxCat "no es mencioni ni una vegada la paraula Espanya" i li ha recordat que, quan sigui investit aquest divendres, es convertirà en "el màxim representat de l'Estat a Catalunya": "Assumeixi-ho. [...] Vostè presidirà el govern d'una comunitat autònoma d'Espanya", ha insistit. Molt crític, Illa ha dit que, a parer seu, l'acord de govern -i el d'estabilitat amb la CUP- dibuixa un país que "no representa tots els catalans", i també ha posat en dubte la "cohesió" del futur executiu de coalició després de tres llargs mesos de negociacions en què les diferències entre ERC i JxCat s'han vist "airejades sense cap pudor ni discreció": "Que hagi necessitat tres sessions d'investidura no és gaire bon presagi", ha sentenciat.

Davant dels dubtes sobre l'estabilitat a la Generalitat, Illa ha promès el "suport" del PSC en temes com els fons europeus, el finançament de Catalunya i, sobretot, el combat contra el covid-19. En l'inici del seu discurs, de fet, fins i tot ha volgut posar en valor la tasca de la fins ara consellera de Salut, Alba Vergés, en el procés de vacunació. "Això esta funcionant bé i també vostè hi te mèrit", li ha dit. I també s'ha mostrat disposat a estar al costat de l'executiu en els diferents pactes nacionals que Aragonès ha posat sobre la taula. "En tot allò que no ens desdibuixi com a alternativa", ha conclòs. Aquest és, de fet, el principal objectiu dels socialistes en aquesta legislatura: projectar-se com l'alternativa capaç de superar el Procés. És per això que, tot i les paraules de mà estesa, Illa ha negat els 100 dies de gràcia al futur president Aragonès. "Ni 100, ni 50, ni 20, ni 10. Des del primer dia farem una oposició educada, fins i tot divertida, però contundent", ha sentenciat.

stats