Illa respon a Aragonès: "No hi haurà referèndum d'autodeterminació"

El primer secretari del PSC defensa a Madrid que ara cal "enfortir els vincles" amb Espanya

2 min
Salvador Illa entre els ministres Félix Bolaños i Pilar Llop.

MadridNi 12 hores després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, fes la seva primera conferència a Madrid en què va reclamar el referèndum d'autodeterminació i l'amnistia com a via per resoldre el conflicte català, el cap de l'oposició i primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha tallat aquest dijous en sec el debat, també des de Madrid: "No hi haurà referèndum d'autodeterminació ni amnistia", ha afirmat taxatiu. "Això no passarà", ha reblat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Illa s'ha acostumat a ser el revers d'Aragonès amb el govern alternatiu, el seu discurs de Nadal i avui compareixent a la capital espanyola l'endemà que ho fes el president. Però així com aquest va triar una institució rància, el Club Siglo XXI, en un lloc modern, un hotel al costat del Bernabéu, Illa ha escollit una institució moderna, el Nueva Economía Forum, en un escenari ranci, el Casino de Madrid. Sota uns llums d'aranya espectaculars i uns frescos vuitcentistes, el líder socialista s'ha presentat a Madrid amb un discurs molt més agradós que el d'Aragonès el dia anterior, tot i les dificultats del públic per seguir-lo a causa dels problemes de so.

Representació del PSC

Entre l'auditori, una àmplia representació del poderós nucli del PSC establert a Madrid: la ministra de Transports, Raquel Sánchez; la portaveu socialista al Senat, Eva Granados; el secretari d'estat de Comunicació, Francesc Vallés; el coordinador dels diputats del PSC, José Zaragoza, o el conseller delegat d'AENA, Maurici Lucena. Però també hi havia la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, que ha presentat Illa; el ministre de la Presidència, Félix Bolaños; la ministra de Justícia, Pilar Llop; el portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez; el secretari general de la UGT, Josep María Álvarez, que també va anar a escoltar Aragonès, i altres rostres socialistes vinguts des de Barcelona, com el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, o la portaveu al Parlament, Alicia Romero.

"Jo no vinc a reclamar ni molt menys a exigir, sinó a explicar i a persuadir", ha deixat clar Illa d'entrada, marcant una diferència molt clara amb el discurs del president del dia anterior, amb qui ha reconegut que té una "relació cordial". De fet, ha coincidit amb ell en un punt: la crítica implícita a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per les seves paraules contra el personal sanitari. "Les meves primeres paraules aquí a Madrid volen ser de reconeixement per al personal sanitari", ha remarcat. A partir d'aquí ha desgranat els punts clau del seu projecte polític, i ha subratllat que una majoria de catalans vol passar pàgina i obrir un "temps nou". En aquest sentit, ha tornat a reclamar a Aragonès que convoqui la taula de diàleg entre els partits amb representació al Parlament.

En un punt concret, però, sí que el socialista, poc donat a facilitar titulars ni fer estirabots, ha adoptat un posat greu: quan ha parlat dels canvis recents a la cúpula dels Mossos. "Aquest assumpte ens té preocupats, però arribarem fins al fons. Primer de tot volem escoltar les explicacions en seu parlamentària del conseller", ha dit. Però no s'ha estat de preguntar-se: "És seriós cessar la persona que dirigeix les investigacions contra el Govern?" Sobre l'afer Villarejo i les seves declaracions sobre el 17-A no s'hi ha volgut pronunciar: "Jo estic amb els Mossos, que ja ho van investigar", ha respost.

stats