Interceptada una nova carta amb dos possibles cartutxos d'arma de foc contra Zapatero

Marlaska truca a Iglesias per comunicar-li que la que es va intervenir ahir dimarts anava dirigida a ell

3 min
L'expresident espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, pronunciant el pregó de Santa Eulàlia al Born Centre Cultural, el setembre passat

MadridNova amenaça en el marc de les eleccions a Madrid, aquesta vegada contra l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Ja en són sis, després de les que han rebut el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska; la ministra d'Indústria, Reyes Maroto; els candidats del PP i Unides Podem, Isabel Díaz Ayuso i Pablo Iglesias, i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez. El ministeri de l'Interior ha confirmat aquest matí que els sistemes de seguretat d'una oficina de Correus de Vallecas han interceptat una carta adreçada a Zapatero que contenia "dos possibles cartutxos d'arma de foc". És el mateix punt on aquest dimarts se'n va intervenir una altra que tenia com a destinatari la direcció general de la Guàrdia Civil, però fonts de la investigació han explicat que al seu interior s'hi ha trobat un paper amb amenaces a Iglesias. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha trucat a l'exvicepresident aquesta tarda per informar-lo.

"Aquestes bales van dirigides contra la convivència, contra la democràcia. Hem d'aturar aquesta espiral d'odi, que ataca directament els nostres valors. No permetem que la ràbia s'instal·li en la societat", ha piulat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després que es conegués el nou enviament. A la carta, el destinatari desitja a l'expresident que li "rebentin les meninges per les celles". El líder de Podem, Pablo Iglesias, també ha expressat el seu rebuig: "Tot el meu suport, José Luis. Ja n'hi ha prou d'amenaces i violència". El candidat del partit lila també ha denunciat que una botiga online ven samarretes amb el seu rostre en una diana acompanyat de la frase "Temporada de tir al marquès".

De moment dirigents del PSOE, el PP i Unides Podem han estat blanc de les amenaces, però ha sigut Cs qui ha impulsat aquest matí un comunicat amb voluntat que fos firmat per la resta de candidats. Edmundo Bal aposta per "condemnar tota expressió de violència, incloent-hi amenaces, coaccions i assenyalaments, independentment de contra qui es dirigeixi o qui la faci"; "renunciar a discursos que justifiquin aquestes pràctiques antidemocràtiques, criminalitzin l'adversari polític i promoguin l'enfrontament entre ciutadans", i "impulsar un pacte per la concòrdia i la convivència que comenci per reconèixer el dret de tothom a expressar les seves idees en llibertat". Cap altre partit ha volgut donar més protagonisme a Cs i el comunicat no tindrà més signatures que la de Bal.

El candidat socialista, Ángel Gabilondo, ha reivindicat la seva "vida lluitant pel consens i la convivència"; la candidata de Més Madrid, Mónica García, ha titllat Cs de "cínics" per haver governat amb el suport de Vox, i Ayuso ha subratllat que firmar aquest comunicat seria com deixar per escrit que "a l'escola no es pegarà a cap nen". La presidenta en funcions ha optat per treure ferro als múltiples episodis d'amenaces dels últims dies. Quan va conèixer la carta intervinguda a Sant Cugat del Vallès i que ja investiga un jutjat de Rubí va subratllar que se li havia de donar la importància que mereixia: "Cap", va dir.

"Al PSOE li convé la tensió"

El president del PP, Pablo Casado, s'ha abonat a la mateixa tesi i ha demanat "serenitat". En un acte a Aranjuez per presentar una llei orgànica de protecció a les víctimes del terrorisme, ha recordat precisament una frase de Zapatero del 2008 en què assegurava que al PSOE li convenia la "tensió". "A Espanya no hi ha un problema de convivència, hi ha un problema de polarització instigat per un govern desesperat perquè veu que perdrà les eleccions a Madrid", ha assenyalat el líder de la formació conservadora.

stats