Política 23/02/2016

IU demana al PSOE un "govern de resistència" i que no es deixi "seduir pel liberalisme" de C's

Alberto Garzón emplaça ERC i CDC a escollir entre un govern del PP o bé un que "també beneficiaria les classes populars de Catalunya"

Ara
3 min
Els negociadors de PSOE, Podem, IU i Compromís, en la segona reunió a quatre per pactar un govern progressista

BarcelonaAconseguir que el PSOE aposti per un pacte d'esquerres i eviti governar de la mà de Ciutadans. És el que volen IU, Podem i Compromís, i així els hi han fet constar aquesta tarda a l'equip negociador del PSOE en la segona reunió a quatre bandes per intentar bastir un acord de governabilitat. El líder d'IU, Alberto Garzón, ha demanat al PSOE que s'inclini per un govern de "resistència" a favor de les classes populars i no es deixi "seduir" per les polítiques "neoliberals i de la troica" que defensen el PP i Ciutadans. Tots quatre es tornaran a trobar aquest dimecres a les 18.30h per continuar parlant sobre programa. La reunió d'avui ha abordat qüestions concretes sobre emergència social, mercat laboral, pacte de llibertats, sistema electoral i participació ciutadana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de dues hores de reunió, Garzón, que va ser l'impulsor de les trobades a quatre bandes, ha avisat que des del PSOE els han dit que "no han de tenir por de res" perquè el pacte amb Ciutadans "no està tancat" per molt que els socialistes hagin acceptat els cinc punts que reclamava Albert Rivera. Per això, el líder d'IU ha volgut advertir que votaran en contra de la investidura de Pedro Sánchez si a l'acord que arribin amb Ciutadans hi ha qualsevol aspecte "mínimament regressiu". "Haurà de decidir si balla amb l'Íbex-35 o amb les classes populars", ha dit en una roda de premsa des del Congrés.

En qualsevol cas, si el PSOE i les altres forces d'esquerres arriben a un pacte, necessitaran almenys l'abstenció dels independentistes per fer possible la investidura. Però tant ERC com CDC ja han avisat que només s'abstindrien si Sánchez es compromet a celebrar un referèndum a Catalunya en menys d'un any, una convocatòria que el PSOE sempre ha refusat.

Un avís a ERC

Garzón, però, ha emplaçat els republicans ha decidir si "volen un govern del PP" o bé un "govern de resistència que també beneficiaria les classes populars de Catalunya". I, com ja ha fet en diverses ocasions els últims dies, ha reconegut que encara que la seva formació és partidària d'un referèndum, aquest "no es pot avantposar" a la derogació de la llei mordassa o la Lomce.

La resta de partits no han fet roda de premsa, però fonts socialistes han explicat a Efe que la reunió ha estat "cordial i interessant" i que s'ha centrat en temes econòmics per posar en marxa el futur "govern de canvi".

Per la seva banda, el número 2 de Podem, Íñigo Errejón, ha admès que les converses avancen "més lentament" del que la formació lila voldria, però que treballaran "sense descans" per conformar "un govern de canvi".

La reunió arriba després d'una primera trobada ahir dilluns que va durar més de cinc hores. Les quatre forces progressistes disposades a implicar-se en la governabilitat (PSOE, Compromís, Podem i IU) van trobar-se després d'un estira-i-arronsa la setmana passada sobre el format de les taules de negociació entre els partits. El líder de Podem, Pablo Iglesias, volia reunir-se amb Pedro Sánchez, però aquest no hi accedia i ni tant sols els equips negociadors havien estat capaços de trobar-se. El desllorigador va ser la iniciativa d'IU de fer una reunió a quatre, que Podem va acceptar d'immediat i el PSOE unes hores més tard.

stats