23-J
Política 30/05/2023

Jaume Giró fa el pas per disputar a Míriam Nogueras el lideratge de Junts a Madrid

Paral·lelament al procés intern, Junts insta ERC a negociar una llista conjunta al Congrés de Diputats

3 min
El conseller d’Economia, Jaume Giró.

BarcelonaSi bé Oriol Junqueras ha ungit Gabriel Rufián per ser el cap de llista a les eleccions espanyoles per ERC, a Junts per Catalunya hi haurà primàries i més d'un candidat. Segons diverses fonts consultades, l'exconseller d'Economia Jaume Giró ha comunicat aquest dilluns a l'executiva del partit que té la intenció de presentar-se a les primàries per ser el pròxim candidat de Junts a les eleccions espanyoles del 23 de juliol, de manera que disputaria el lideratge a l'actual portaveu de la formació a Madrid, Míriam Nogueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un anunci que coincideix amb el suport públic que ha fet l'expresident Carles Puigdemont aquest mateix dilluns a l'actual cap de llista. Ha fet una piulada assegurant que el partit està "preparat" per afrontar el 23-J amb una fotografia de la portaveu de JxCat a Madrid, Míriam Nogueras. No és casualitat: Giró ja havia expressat a Puigdemont la voluntat de presentar-s'hi, així com també al secretari general, Jordi Turull. La piulada és, doncs, un intent de frenar l'exconseller? Sigui com sigui, el tuit no ha aturat la intenció de Giró de jugar la partida a Madrid. Fins ara, l'expresident exiliat sempre havia mantingut la neutralitat en els processos de primàries anteriors: no va donar suport explícit ni a l'exconseller Damià Calvet ni a la presidenta del partit, Laura Borràs, l'any 2020 quan es van enfrontar per ser presidenciables a la Generalitat. Per tant, el d'avui és un moviment inèdit.

Les primàries entre Nogueras i Giró representen l'enfrontament entre les dues ànimes de Junts. Així com la cap de llista actual ha defensat la política de no col·laboració amb Madrid, l'exconseller d'Economia representa el sector més institucional de la formació i va ser una de les cares visibles a l'hora de defensar que el partit s'havia de quedar al Govern de la Generalitat. La intenció de Giró és traslladar l'operació de Barcelona -amb Xavier Trias al capdavant- a Madrid: fer un discurs sobiranista, però pragmàtic i obert a condicionar el govern de l'Estat. La lectura d'aquest sector és que quan Junts opta per aquesta estratègia venç els republicans.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, en roda de premsa

El secretari general de Junts, Jordi Turull, no ha volgut comentar la decisió de l'exconseller en roda de premsa i s'ha limitat a explicar que aquesta setmana l'executiva aprovarà el reglament de primàries. En aquestes normes es determinarà quin rol jugarà l'executiva del partit i quins candidats s'escolliran: la intenció de la formació és escollir a través de primàries el cap de cada demarcació de Lleida, Girona, Barcelona i Tarragona.

Llista conjunta a Madrid

Malgrat aquest procés intern, Turull ha volgut fer un oferiment a Esquerra després de la caiguda de l'independentisme a les eleccions municipals -els republicans han patit una davallada molt important, mentre que JxCat també ha retrocedit en llocs clau com Girona-. El secretari general de Junts ha assegurat que el sobiranisme ha de fer una "reflexió" pels resultats i que els comicis espanyols són una "oportunitat" per donar una empenta als partits independentistes: "Hem de recomençar", ha expressat, reclamant canviar l'eix de les eleccions espanyoles: "No poden ser PSOE o PP".

En cas que prosperés aquesta opció -remota-, els partits s'haurien de posar d'acord en deu dies, perquè el termini per presentar coalicions s'acaba el 9 de juny. Amb quin programa anirien? Turull ha dit que no volia negociar a través dels mitjans de comunicació, tot i que no és cap secret que si alguna cosa ha separat Esquerra i Junts és l'estratègia a Madrid: mentre que els republicans han estat socis preferents del president espanyol, Pedro Sánchez, els de Míriam Nogueras han mantingut una política de no col·laboració amb Madrid i s'han quedat fora de les principals iniciatives de la Moncloa. El paradigma d'aquesta divergència estratègica és la taula de diàleg: Junts ni hi ha participat i ERC sempre l'ha reivindicat.

stats