Política 29/07/2020

Jordi Sànchez recorre la suspensió del tercer grau

La defensa del líder de la Crida considera que el jutge ha fet una interpretació "extensiva" de la llei en "perjudici del reu"

A.m.
3 min
El president de l’ANC,  Jordi Sànchez, a l’entrada  de l’Audiència Nacional.

BarcelonaLa defensa del president de la Crida, Jordi Sànchez, ha presentat aquest dimecres un recurs contra la suspensió del règim de tercer grau que tenia i que l'ha forçat a tornar a ingressar a la presó. A l'escrit, dirigit al jutjat de vigilància penitenciària que va acceptar la petició de la Fiscalia de revocar el seu progrés i el de quatre presos polítics més a un règim de semillibertat, demana que s'anul·li la suspensió cautelar del tercer grau.

Els advocats de Sànchez consideren que s'hauria de fer una interpretació de les normes "favorable" al reu i no "extensiva" en "perjudici" seu. La defensa considera que la Llei Orgànica del Poder Judicial, que exposa que "quan la resolució objecte del recurs d'apel·lació es refereix a la matèria de classificació de penats o concessió de la llibertat condicional, i pugui donar lloc a l'excarceració de l'intern", el recurs tindrà "efecte suspensiu" i impedirà "la posada en llibertat del condemnat fins que no es resolgui el recurs", no es pot aplicar en aquest cas. El motiu és, segons el seu parer, que aquesta "disposició es refereix exclusivament al recurs d'apel·lació" i no al "recurs d'alçada" que interposi la Fiscalia davant la "resolució administrativa que atorga el tercer grau de classificació penitenciària", com és el cas.

Per tant, apunta, s'està fent una "interpretació extensiva" que està "prohibida en l'ordenament jurídic", i incompliria el "principi de legalitat" que, s'assegura a l'escrit, "afecta no només les lleis penals sinó també les normes processals". Considera, a més, que "és inadmissible acceptar" l'argument de la Fiscalia segons el qual "cal fer una interpretació que estengui l'efecte suspensiu" del recurs.

En el mateix sentit, la defensa de Sànchez insisteix que "les circulars de la Fiscalia General de l'Estat no integren el dret positiu i, per tant, no vinculen les parts que intervenen en un procés, i encara menys l'autoritat judicial". Per donar força al seu argument, esmenten les conclusions de diverses jornades de fiscals especialistes en vigilància penitenciària, en què es considerava que "la interposició del recurs contra l'acord de classificació o progressió del tercer grau per part del ministeri fiscal no produeix en si mateix efectes suspensius".

D'altra banda, els advocats defensen que és "més raonable estar a l'espera de la decisió sobre el fons del recurs" abans de suspendre cautelarment el tercer grau als presos, amb les conseqüències que això té per a ells. En el mateix sentit, considera que, a banda de la gravetat dels delictes pels quals han estat condemnats, el jutjat també hauria de tenir en compte "la personalitat del penat i la possibilitat que pugui eludir o frustrar les finalitats de la pena privativa de llibertat". Recorda, en aquest sentit, que Sànchez sempre ha tornat a la presó després d'haver tingut un permís penitenciari i durant l'aplicació de l'article 100.2, en què sortia per fer voluntariat, per "continuar executant una condemna que, si bé accepta, considera injusta". Aquest mateix dimecres, la Fiscalia també ha demanat la suspensió del 100.2 de tots els presos polítics.

Així, la defensa de Sànchez demana que es revoqui la decisió del jutge i, si no, que es declari nul·la per "l'absència de la més mínima motivació". Considera que no es va argumentar la decisió adoptada pel jutge, i això comporta que la defensa hagi de fer una "àrdua tasca interpretativa i imaginativa per saber-ne els raonaments": "No sabem si assumeix els arguments esgrimits pel ministeri fiscal o si fa una interpretació extensiva en perjudici del reu basada en uns altres fonaments".

stats