Política 12/11/2014

Juan María Atutxa, el precedent d'inhabilitació al País Basc que sobrevola sobre el 9-N

El president del parlament d'Euskadi va ser inhabilitat pel Tribunal Suprem per no haver dissolt el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak després de la il·legalització de Batasuna

Ara
1 min
Juan María Atutxa amb Artur Mas / EFE

BarcelonaL'Estat inhabilitarà Artur Mas? Aquesta és una de les preguntes que sobrevolen la querella que presentarà la Fiscalia contra el president de la Generalitat, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau per l'organització del 9-N.Davant d'aquest escenari, els ulls es giren cap a un precedent que no es va acabar de resoldre fins al gener de l'any passat: la inhabilitació de Juan María Atutxa, expresident del parlament basc que no va dissoldre el grup Sozialista Abertzaleak després de la il·legalització de Batasuna. Gorka Knörr i Kontxi Bilbao, que eren membres de la mesa de la cambra, també van ser inhabilitats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resolució final no va arribar fins fa onze mesos, quan el Tribunal Constitucional (TC) –amb set vots a favor i quatre en contra– va confirmar la decisió que va acabar amb la carrera política d'aquests tres representants bascos. Va ser el sindicat ultradretà Manos Limpias –molt actiu contra el procés sobiranista– qui va fer d'acusació davant del Tribunal Suprem per reclamar la inhabilitació d'Atutxa, Knörr i Bilbao. El Tribunal Superior de Justícia del País Basc els va absoldre prèviament.

En el seu moment, els tres inhabilitats van denunciar que el Suprem no havia "respectat" el seu dret a un procés "amb totes les garanties". Se'ls va acusar de "desobediència a l'autoritat judicial" per no dissoldre el grup de l'esquerra abertzale al Parlament.

stats