Junqueras emmarca els pactes per a la mesa del Parlament "en un acord global" de les negociacions per la investidura

El president d'ERC demana deixar enrere els "vetos creuats" i "avantposar els interessos de país"

M.E.
3 min
Pere Aragonès i Oriol Junqueras a la seu d’ERC durant la nit electoral del 14-F.

BarcelonaOriol Junqueras ha evitat aquest dijous donar cap mena de detall sobre les negociacions entre les formacions independentistes per a la investidura, la formació de govern i la composició de la mesa del Parlament, però sí que ha volgut remarcar que qualsevol pacte al qual s'arribi ha de ser un "acord global" que inclogui aquestes tres potes. El president d'ERC no ha volgut valorar que la CUP es postuli per assumir la presidència del Parlament, tal com va avançar l'ARA, perquè considera que anunciar "acords parcials torpedina el procés de negociació". "Es tracta que hi hagi un acord global i estable", ha afegit en una entrevista a Catalunya Ràdio, on també ha advocat per treballar per tenir una "legislatura llarga i estable".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta setmana s'han tornat a reunir les forces independentistes per intentar posar fil a l'agulla a totes aquestes qüestions, i de moment la que centra bona part de les converses és la composició de la mesa, perquè és la qüestió més immediata que cal resoldre –el ple s'ha de constituir com a molt tard el 12 de març–. "No és important qui ocupa un lloc, no és important una cadira, el que és important és que hi hagi un acord útil per al país. S'hi pot arribar de moltes maneres", ha defensat Junqueras, que considera que dins "l'acord global" que planteja hi ha "mil possibilitats" a l'hora de repartir responsabilitats entre les diferents formacions que negocien.

Tot i els vetos creuats entre JxCat i els comuns, el líder d'ERC ha insistit en la proposta dels republicans de formar un Govern ampli. "Que tothom avantposi els interessos del país als vetos creuats", ha demanat. Junqueras ha insistit en la col·laboració de les forces polítiques que defensen polítiques socials per sortir de la crisi sanitària i econòmica, l'amnistia i el referèndum d'autodeterminació. "La manera més útil de col·laborar és en un govern", ha dit.

El 21% del cens contrari a la independència

El dirigent republicà ha insistit a rebutjar qualsevol pacte amb el PSC i, de fet, s'ha resistit a donar per guanyadors els socialistes el 14-F, ja que ha assegurat que qui guanya les eleccions és qui és capaç de formar govern, i en aquest sentit ha subratllat que ERC és qui està en disposició de fer-ho. Junqueras ha assegurat que no ha parlat amb Salvador Illa després del 14-F i ha retret al president espanyol, Pedro Sánchez, que negui la majoria independentista sorgida del 14-F. Sánchez va dir ahir que els independentistes només havien obtingut el 23% del cens i el líder d'ERC li ha replicat que esgrimir aquest argument és admetre que "només el 21% del cens està a favor de continuar a l'Estat". "Si no vol compartir aquest argument, ha de deixar de fer servir l'argument que només hi ha el 23% a favor de la independència", li ha etzibat.

Tot i que ERC continua rebutjant qualsevol pacte amb el PSC, aquest dijous l'expresident de la Generalitat José Montilla no ho ha donat tot per perdut. En una entrevista a Ràdio 4 i La 2, Montilla ha dit que la política "no són només números" i "les cartes encara no s'han acabat de jugar". "No es pot donar res per guanyat ni res per perdut", ha afirmat. En el que sí que ha sigut força clar Montilla és en el fet que no és possible pactar amb l'Estat un referèndum d'autodeterminació. "¿Vostè creu que des d'Espanya es facilitaria una convocatòria d'un referèndum per liquidar Espanya?", ha preguntat, per després respondre negativament. També ha considerat que una amnistia no és compatible amb la Constitució en el cas dels líders independentistes.

stats