Junqueras no dona per perdut l'escó d'eurodiputat

El líder d'ERC assegura que sempre ha volgut entendre's amb Puigdemont i que no cal "cap reconciliació"

3 min
Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva, Dolors Bassa, Meritxell Serret, Diana Riba, Jordi Solé i Clara Ponsatí amb un grup d'eurodiputats dels Verds/ALE i el GUE/NGL, davant del Parlament Europeu a Estrasburg, el 6 de juliol del 2021.

EstrasburgEl líder d'ERC, Oriol Junqueras, i l'exconseller Raül Romeva han tornat a trepitjar aquest dimarts la seu de l'Eurocambra d'Estrasburg, on han pogut accedir per la seva condició d'exeurodiputats, ja que les restriccions del coronavirus impedeixen l'entrada a visitants. Ha sigut per aquest motiu que ni l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ni les exconselleres Dolors Bassa i Meritxell Serret han pogut accedir a l'edifici malgrat haver-se desplaçat fins a la ciutat francesa. Però Junqueras no perd l'esperança de poder tornar a trepitjar aquesta institució amb la condició d'eurodiputat que va guanyar el 2019 després de les eleccions europees: "No donem res per perdut, estem pendents d'un nou pronunciament judicial".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Tribunal Suprem va impedir al líder d'ERC sortir de la presó per assumir l'acta i des d'aleshores, malgrat una primera resolució del Tribunal de Justícia de la UE que va sentenciar que se li hauria hagut de permetre fer-ho, la justícia europea ha anat tombant diversos dels recursos presentats per la seva defensa contra el mateix president de l'Eurocambra per haver deixat vacant el seu escó. Per això, Junqueras ha explicat que la principal voluntat d'aquest viatge fins a Estrasburg és explicar a diversos eurodiputats i grups parlamentaris amb els quals han programat reunions que a Espanya encara pateixen repressió, i un dels exemples, ha dit, és que el Tribunal Suprem no li ha permès tornar a ser eurodiputat en l'actual legislatura. Junqueras no ha volgut detallar la seva agenda de reunions i trobades malgrat assegurar que són amb membres de "diversos grups parlamentaris". Fonts parlamentàries, però, detallen que Romeva i Junqueras s'han reunit primer en privat amb Ska Keller i Philippe Lamberts, copresidents dels Verds, i que després han mantingut una breu trobada amb el conjunt del grup parlamentari.

"El missatge principal és senzill: som dos exdiputats d'aquesta casa que hem patit una repressió que ha sigut clarament injusta", ha dit el dirigent d'ERC al costat de Romeva, just abans d'entrar a l'edifici per reunir-se amb el grup dels Verds/ALE, del qual va ser president. Després de la sentència favorable del TJUE, Junqueras va ser nomenat immediatament vicepresident del grup dels Verds i president de l'Aliança Lliure Europea (ALE) però finalment els dos càrrecs els va assumir Jordi Solé, que va prendre-li el relleu en l'escó després que ERC acceptés fer córrer la llista per no perdre'l.

"No cal cap reconciliació"

I des d'Estrasburg viatjaran a Brussel·les, on primer passaran per la delegació del Govern de la UE, que està al càrrec del recentment nomenat Gorka Knorr. Tot seguit aniran a Waterloo, on Junqueras i l'expresident Carles Puigdemont es veuran per primera vegada després des dels fets de l'octubre del 2017. Després de la reunió entre els màxims representants del Govern que va dur a terme el referèndum de l'1-O, només Junqueras respondrà a les preguntes dels mitjans de comunicació. Junqueras ha evitat respondre per què la trobada no ha sigut possible a Estrasburg, i ha enviat missatges conciliadors. "Sempre és un plaer tenir l'oportunitat de trobar-nos si és aquí, aquí, i si no a Bèlgica", ha arrencat Junqueras, que ha assegurat que entre ell i Puigdemont "no cal cap reconciliació" perquè per la seva banda "sempre hi ha hagut tota la voluntat d'entendre's". Tot i això, Clara Ponsatí ha sigut l'única eurodiputada de Junts que els ha rebut a Estrasburg.

Aquest dimarts l'exconseller Toni Comín, ara també eurodiputat de Junts a l'exili, ha aigualit en declaracions a Catalunya Ràdio les expectatives que la reunió entre el líder de Junts i el d'ERC serveixi per desencallar algunes de les discrepàncies polítiques entre les dues formacions: "En l'àmbit polític una foto no arreglarà res. No ens enganyem". Comín ha assegurat que la trobada s'emmarca en un "àmbit personal" de la relació dels dos dirigents independentistes.

stats