Junts promou una manifestació "massiva" per la Diada i ERC no la veu "ni transversal ni inclusiva"

El partit de Borràs trasllada a Esquerra tres propostes per reconduir el Govern

4 min
El president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró.

BarcelonaLa manifestació que l'ANC promou per la Diada també és motiu de controvèrsia en el si del Govern. Si la caixa dels trons es va obrir formalment la setmana passada quan el president Aragonès va anunciar que no hi participaria –i cinc minuts després el vicepresident, Jordi Puigneró, va dir que ell sí que hi seria–, aquest dilluns la qüestió s'ha complicat una mica més. Mentre Junts ha fet una crida a la mobilització perquè sigui "massiva", els republicans –el partit del president– han endurit les crítiques contra l'Assemblea, a qui han acusat de voler "fer petit i dividir el moviment independentista" promovent una manifestació que no veuen "transversal" ni "inclusiva". El xoc arriba quan ja hi ha un altre focus de tensió a l'executiu ben candent: Junts es planteja deixar el Govern si no es recondueix el rumb en l'àmbit del Procés. En concret aquest dilluns han posat tres condicions sobre la taula, com la coordinació dels grups a Madrid, que ja s'han traslladat a Esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, aquesta setmana ERC i Junts obriran les converses per mirar de reconduir el Govern, i la negociació no comença amb bon peu. Si ja discrepen sobre si cal o no canviar el rumb de l'executiu –Junts creu que sí i ERC ho nega–, ara hauran de trampejar un nou factor desestabilitzador: tampoc comparteixen l'enfocament que ha de tenir la Diada. El portaveu de Junts, Josep Rius, ha mostrat el seu "respecte personal" per la decisió d'Aragonès de no anar a la protesta de l'ANC, però també ha fet una crida a participar-hi. "Ha de ser un èxit", ha expressat, i ha recordat que aquesta ja tradicional marxa de l'Onze de Setembre ha sigut una de les eines "imprescindibles" del Procés. "L'1-O no hauria estat possible sense la mobilització", ha dit. Hi serà present, de fet, tota la plana major del partit: la direcció, liderada per Laura Borràs i Jordi Turull, i tots els consellers de Junts encapçalats pel vicepresident, Jordi Puigneró.

La diferència es fa evident si es mira cap a Esquerra. Els republicans només han confirmat la presència de l'expresidenta del Parlament i de l'ANC, Carme Forcadell, i aquest dilluns han amplificat les crítiques contra l'entitat independentista que ara presideix Dolors Feliu. La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, considera que l'ANC ha plantejat la marxa com una crítica contra els partits i el Govern, en lloc d'un crit a favor de la independència i contra els posicionaments de l'Estat. Una qüestió ha afegit, que "abona el populisme" i que fa un "trist favor a la democràcia i a les institucions". Aquest dilluns una nova cara del partit ha descartat la seva presència: l'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall.

També s'ha sentit per primera vegada públicament el president del Govern, que en l'acte d'inici del curs escolar ha explicat que per la Diada ell serà "en tots els actes en què puguem reforçar una visió inclusiva". Dit d'una altra manera, no serà allà on ell considera que es fomenta la divisió. Vilalta no ha aclarit si hi anirà -"És irrellevant", ha sostingut sobre la seva presència-, i no ha descartat la d'altres representants del partit. Ara bé, ha demanat un "replantejament" a l'ANC perquè abandoni el to crític cap a una part del moviment –Generalitat i partits– que s'anuncia per diumenge. Ara mateix, Esquerra es planteja donar llibertat als seus militants per fer el que considerin i Vilalta ha recordat que, al marge d'aquesta mobilització, hi ha molts altres actes on assistir. "Serem als carrers", ha proclamat.

Sortir del Govern

Després de l'auditoria interna sobre el pacte de govern, Junts per Catalunya ha fet arribar aquest dilluns a Esquerra "propostes concretes" per reconduir l'executiu. Es tracta, segons ha explicat el portaveu, Josep Rius, de posar fil a l'agulla a la coordinació dels grups parlamentaris a Madrid; de crear una direcció estratègica del Procés –un espai per refer la unitat entre partits i entitats independentistes– i, finalment, que la taula de diàleg –on Junts no participa– sigui sobre l'autodeterminació i l'amnistia, a més de poder "monitoritzar" els acords que en surtin.

"No són qüestions noves", ha assegurat Rius, que ha remarcat que es tracta de temes que ja preveu el pacte de legislatura que van subscriure el president Aragonès i l'anterior secretari general de Junts, Jordi Sànchez. Aquestes condicions s'abordaran precisament aquest dilluns en la reunió de coordinació habitual que fan Esquerra i JxCat a l'inici de la setmana, ja que el partit que presideix Laura Borràs ha donat un mes al seu soci per refer les relacions de la coalició. De fet, el debat de política general, previst a partir del 27 de setembre al Parlament, serà la prova de foc per al Govern: els republicans i Junts negociaran propostes de resolució per reflectir alguna mena d'entesa per tirar endavant la coalició. El grup parlamentari de JxCat, de fet, es tanca dos dies dimecres i dijous d'aquesta setmana per preparar l'enfocament que vol donar a aquest debat a la cambra. Serà en funció de la negociació d'aquest mes i dels resultats que pugui donar que JxCat decidirà sobre la seva continuïtat al Govern en una consulta a la militància.

Ara per ara, però, les posicions estan allunyades. Esquerra es manté en el mateix plantejament amb què va marxar de vacances: considera que al Govern no hi ha cap problema i que tot aquest debat impulsat des de Junts només buscar tapar les "disputes internes" que hi ha en el partit de Borràs sobre el rumb del país. En definitiva, Vilalta ha acusat Junts de voler "desestabilitzar" el Govern quan el que precisament li cal ara a Catalunya és la màxima "cohesió" possible. "No es pot ser govern i oposició alhora. No es pot construir de dia i destruir de nit, és irresponsable", ha sostingut. "Qui desestabilitza el Govern és qui no compleix els acords", ha replicat Rius. Precisament aquest dilluns Aragonès ha avisat que el moment actual és "complex" –per la inflació, per exemple– i que el que necessita la societat catalana és "estabilitat, confiança i grans acords".

Fonts d'Esquerra asseguraven aquest migdia que no havien rebut aquestes tres propostes i, encara menys, cap document sobre l'auditoria interna de Junts. Sigui com sigui, aquest cap de setmana la secretària general dels republicans, Marta Rovira, també marcava distàncies amb una de les condicions de Junts. En una entrevista a Europa Press va afirmar que el debat sobre l'estratègia independentista s'ha de desvincular del Govern i també descartava un front comú a Madrid. "Una cosa és el Govern i l'altra els grups parlamentaris", deia.

stats