Reaccions al discurs de Sant Esteve
Política 27/12/2022

Junts i el PSC carreguen contra el discurs d'Aragonès per partidista

Els dos partits mantenen l'opció d'aprovar els pressupostos malgrat les crítiques

3 min
El secretari general de Junts, Jordi Turull, valorant el discurs de Sant Esteve d'Aragonès.

BarcelonaLes reaccions polítiques al discurs de Sant Esteve del president Aragonès han servit per reforçar les coordenades de la legislatura des que ERC governa en solitari: l'oposició ni li dona treva, ni té previst fer-ho. Si algunes d'aquestes reaccions s'havien de seguir amb especial atenció eren les del PSC i Junts, els dos grups que tenen a les seves mans aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2023 i donar-li aire al Govern, o rebutjar-los i complicar-li la vida. Les dues formacions s'ha mostrat molt crítiques amb les paraules del president, però no han anticipat si això influirà en el seu vot als comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els exsocis d'Aragonès a l'executiu, Junts, s'han mostrat decebuts pel discurs perquè consideren que va semblar més "el discurs del president d'un partit que el d'un país". El secretari general dels juntaires, Jordi Turull, ha criticat que el president ha fet un "gir" en el rumb cap a la independència per acabar "fent bona" l'estratègia del PSOE a Catalunya. Vist el discurs en perspectiva, Aragonès va prémer dos dels ressorts que fan saltar més ràpid els seus exsocis: treure pit de l'estratègia del diàleg i parlar d'un referèndum acordat amb l'Estat –i homologable a escala internacional– que substituiria el mandat de l'1-O. Malgrat els retrets, Turull ha mantingut el seu partit assegut a la taula de negociació dels pressupostos, tot i que ha reclamat al Govern que "negociï i accepti" les seves propostes i no busqui una mera "adhesió" als comptes.

La crítica de fons dels socialistes no és gaire diferent de la de Junts. Ells també consideren que el president va fer un discurs "polític" més dedicat a reforçar l'estratègia d'ERC que a dirigir-se al conjunt de Catalunya. "No es dirigia a tota la ciutadania ni buscava punts d'unitat", ha dit a SER Catalunya el primer secretari del PSC, Salvador Illa. També ha insistit en una idea que el PSOE ja fa córrer des de fa dies en un intent de tallar de soca-rel la voluntat d'Aragonès d'impulsar el seu acord de claredat: "Sap perfectament que aquest referèndum no se celebrarà". Com Junts, però, ha mantingut viva la negociació dels pressupostos tot i lamentar que en les últimes setmanes al Govern li hagi agafat "aquesta pressa" per aprovar-los.

L'endemà del discurs de Sant Esteve també han destacat per alguns silencis. Per exemple el de la CUP, que no ha tingut res a dir-ne. Potser és la millor escenificació de l'estat de les relacions d'aquest partit amb el Govern: ja fa temps que viuen d'esquena, i els cupaires, aquesta vegada, no han volgut ni negociar els comptes. Tampoc han dit res en públic les primeres espases dels comuns. Fonts del partit consultades per l'ARA, però, han retret al president que no fes "cap referència al trencament del Govern" i a la pèrdua de "suport de la majoria que el va investir". "Com ja acostuma a ser habitual, hi ha una manca d'humilitat i un triomfalisme exacerbat", han conclòs.

El referèndum, a tocar

Qui ha calcat les seves reaccions ha sigut la triple dreta, que ha fet servir les paraules d'Aragonès per mirar de desgastar el PSOE i Pedro Sánchez. Els tres partits estan convençuts que el govern espanyol acabarà concedint el referèndum acordat. "Avui el PSOE negarà la possibilitat, demà l'assumirà i en uns mesos la farà seva", ha dit el líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga. "Concedirà el referèndum", ha pronosticat Carlos Carrizosa (Cs), el mateix que ha dit el coordinador general del PP, Elías Bendodo, que creu que Sánchez ja ha triat camí: "Camina des dels indults al referèndum".

stats