La governabilitat de l'Estat

Junts i el PSOE fan la quarta reunió de l'espai de mediació a Suïssa

La trobada es produeix després de la llum verda de l'amnistia al Congrés i en ple debat sobre el retorn de Puigdemont

2 min
Santos Cerdán i Carles Puigdemont

BarcelonaJunts i el PSOE han mantingut la quarta reunió a Suïssa en l'espai de mediació internacional pactat per a la investidura de Pedro Sánchez, en què segons un comunicat enviat per les dues formacions s'ha "posat en valor" l'aprovació de la llei d'amnistia. Alhora, diuen, s'han posat en marxa dos equips de treball per "donar compliment" a l'acord de Brussel·les per elegir Sánchez, en què es parlava d'abordar el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat i també la reforma del sistema de finançament de Catalunya. També asseguren en el comunicat que treballen per fer oficial el català a Europa -que encara no s'ha materialitzat, malgrat ser una condició de la investidura de Junts- i també en la delegació de les competències d'immigració a la Generalitat de Catalunya, un altre dels acords a què va arribar JxCat amb el PSOE per votar els primers decrets del govern espanyol de la legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com ha avançat El Nacional, ahir es van veure els negociadors de Junts en un hotel de Zuric -Carles Puigdemont, Jordi Turull i Míriam Nogueras-, mentre que la delegació del PSOE és encapçalada pel secretari d'organització, Santos Cerdán.

També diverses fonts consultades situen l'expresident espanyol José Luís Rodríguez Zapatero com un dels dirigents clau d'aquest espai de negociació, però no hauria participat en totes les reunions. Sempre que s'ha preguntat a l'expresident directament per aquesta qüestió, no ha volgut confirmar ni desmentir si s'ha vist cara a cara amb Puigdemont. En la darrera entrevista que va concedir al programa Lo de Évole a La Sexta es va escudar en la discreció per no aclarir si s'havia reunit o no amb l'expresident de la Generalitat fora d'Espanya.

La trobada té lloc en ple debat sobre el retorn de Puigdemont, que la setmana que ve revelarà oficialment la candidatura a la presidència de la Generalitat. L'expresident vol assumir el risc de tornar encara que s'enfronti a una detenció, perquè la llei d'amnistia creu que li dona prou garanties per ser alliberat després. S'aprovaria definitivament, un cop superat el tràmit al Senat, durant els quinze dies posteriors a la cita a les urnes i, un cop entri en vigor, diu que s'han de retirar les ordres de detenció vigents i alliberar els presos preventius, encara que s'elevin qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europeu o, posteriorment, al Tribunal Constitucional. ¿S'arriscarà aquest cop Puigdemont a trepitjar territori espanyol? El seu entorn, començant pel seu advocat, assegura que ara sí.

La quarta reunió

Fins ara les delegacions del PSOE i Junts s'han trobat quatre cops fora de l'Estat. L'acord d'investidura estableix que les trobades han de ser periòdiques cada mes. La primera la van fer pública i van anunciar que un equip de mediadors encapçalats pel diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo monotoritzaria les converses, aixoplugats això sí per l'entitat dedicada a la resolució de conflictes Henry Dunant. Segons ha publicat Efe aquesta setmana, en totes les reunions hi ha participat Puigdemont i cap s'ha produït a Brussel·les, sinó en altres ciutats europees. En tot cas, des de Junts no revelen en quin punt estan les negociacions i es limiten a dir que quan hi hagi pactes ja s'anunciaran.

stats