Política 01/02/2021

El jutge aparta del cas Kitchen àudios vinculats a l’operació Catalunya

Les converses entre Villarejo i De la Rosa retirades de la causa sumen gairebé dues hores de gravació

ARA
2 min
L'excomissari José Manuel Villarejo declarant en un judici fa poques setmanes.

BarcelonaEl jutge del cas Kitchen que investiga el presumpte espionatge il·legal a l’extresorer del PP Luis Bárcenas ha apartat del sumari una hora i 55 minuts de gravacions d’àudio que el comissari jubilat José Manuel Villarejo va fer durant l’anomenada operació Catalunya, la campanya gestada al ministeri de l’Interior per tombar l'independentisme polític mitjançant acusacions de corrupció. Segons El País, Manuel García-Castellón, magistrat de l’Audiència Nacional, ha pres la decisió de posar les gravacions al servei del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) després de considerar que estan protegides per la llei de secrets oficials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Unitat d’Assumptes Interns (UAI) de la policia ja va elaborar a l'octubre un informe per alertar que podien contenir dades confidencials. Segons aquest informe, els àudios apartats corresponen a dates d’entre el 23 de novembre i el 10 de desembre del 2012, just quan se celebraven les eleccions al Parlament de Catalunya en què Convergència i Unió va revalidar la majoria de la mà d'Artur Mas, tot i perdre 12 escons pel camí.

Quatre dels cinc arxius, trobats en una carpeta anomenada "Music" de l’equip informàtic de Villarejo, porten les inicials JR i fan referència a les converses entre l’excomissari i l’empresari Javier de la Rosa, personatge clau en el cas Pujol per haver denunciat l’existència de comptes de la família a l’estranger, tot i que després se'n va desdir. En una de les gravacions, De la Rosa assegura que havia portat “maletes de la Generalitat per una porta que hi havia darrere del despatx de Jordi Pujol i els hi baixava al seu fill, que les posava al seu cotxe”. Els àudios també esquitxen qui va ser secretari de Comunicació de la Generalitat amb Mas, David Madí: De la Rosa diu que estava "recaptant fons per a la causa independentista" i afirma tenir documentació sobre comptes a l’estranger de dirigents de CiU. En una altra conversa, l’empresari demana a Villarejo que comuniqui a una tercera persona no identificada que col·laborarà, però que vol que una sèrie de compromisos es compleixin, i afegeix que els ha "quantificat”.

No és la primera vegada que el jutge del cas Kitchen aparta documents. Ho va fer amb catorze arxius sobre altres qüestions ja el 2017, i també l'abril passat, quan va retirar tres documents, un dels quals un informe de 34 pàgines sobre Mas i el finançament d’Unió Democràtica de Catalunya, entre d'altres.

Aquest nou episodi de la Kitchen arriba després que el Congrés hagi aprovat la compareixença de l'excomissari a la comissió d'investigació que s'ha constituït a la cambra baixa.

stats