Laura Borràs proposa Pere Aragonès com a candidat a la investidura

Junts per Catalunya no assegura el suport al cap de llista d'Esquerra al debat de divendres

4 min
El president del grup d'ERC, Josep Maria Jové, i la portaveu, Marta Vilalta, en la roda de contactes amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha proposat Pere Aragonès perquè sigui el candidat a presidir la Generalitat en el debat d'investidura d'aquest divendres. En una declaració institucional, Borràs ha constatat després de la ronda de consultes amb tots els partits que és qui té "més possibilitats" de superar la votació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, no és clar que Aragonès sigui nomenat president a la primera volta. Junts per Catalunya no assegura el suport al candidat d'Esquerra. La portaveu adjunta de JxCat, Gemma Geis, ha assegurat que "previsiblement" no hi haurà acord perquè divendres –el ple comença a les 10– tiri endavant l'elecció d'Aragonès i ha emplaçat els republicans i la CUP a continuar negociant per arribar a un pacte en "dies o setmanes". Ha afirmat que Junts vol un Govern independentista "fort i estable" amb Pere Aragonès al capdavant i una "estratègia compartida" amb la resta de forces polítiques sobiranistes, però ha dit que ara mateix no es donen les condicions perquè sigui així. No ha avançat el sentit del vot, perquè el decidirà abans de divendres l'executiva de la formació. El paper del Consell per la República –ara mateix, punt de desacord– i la gestió dels fons europeus i la crisi sanitària són alguns dels elements sobre els quals s'estan portant a terme les negociacions.

Malgrat les reserves de JxCat, ERC ha insistit aquest matí en arribar a un acord entre avui i divendres. El president del grup, Josep Maria Jové, i Marta Vilalta com a portaveu del partit, s'han reunit amb Borràs per traslladar-li la voluntat de fer Pere Aragonès president i insistir que "això és possible aquest divendres". "No hi ha diferències insalvables", ha dit Vilalta en roda de premsa. En uns termes molt semblants s'hi ha referit Aragonès, que després de saber que Borràs el proposava com a candidat a la presidència ha afirmat que "és més urgent que mai" formar un govern i ha apressat els equips negociadors dient que la ciutadania exigeix que arribin a una entesa "sense demora". En una publicació al seu compte de Twitter, el vicepresident ha marcat les línies mestres del que serà el seu discurs al ple d'investidura: ha proposat un executiu "de transformació per afrontar amb fermesa i valentia el rescat social, la recuperació econòmica i la sortida democràtica al conflicte amb l’Estat, basada en l’amnistia i l’autodeterminació". "Aquest divendres podem fer un gran pas endavant", ha conclòs.

El ple d'investidura arribarà just quinze dies després de la constitució de la cambra. "Fa dues setmanes ho vam aconseguir, a última hora vam arribar a un acord al voltant de la mesa del Parlament", ha recordat Marta Vilalta, que ha reivindicat la majoria independentista de 74 diputats (si es posen d'acord) davant el candidat socialista Salvador Illa: "Ho hem de tornar a aconseguir". Per tant, no ha volgut "especular" sobre la possibilitat que la investidura de divendres fracassi i calgui anar a una segona votació diumenge o bé dimarts. Ha insistit que no tenen "cap problema" amb cap dels dos dies, però ha defensat la necessitat que "no calgui una segona volta". Borràs tampoc hi ha fet referència en la declaració institucional, en què s'ha limitat a signar la convocatòria per divendres.

La compareixença de la presidenta de la cambra ha coincidit amb la roda de premsa del líder del PSC, Salvador Illa, que després de reunir-se amb Borràs ha fet una última crida a presentar-se a la investidura. "Les negociacions per a un acord de govern entre forces independentistes són presoneres de la CUP i la dreta catalana, apostant pel camí fàcil i més costós, el bloqueig i la paràlisi", ha criticat: "Es pot evitar la repetició d’un fracàs". Illa ha admès que només comptava amb trenta-tres vots assegurats, però ha recalcat que són els mateixos que té Aragonès i ha defensat estar "en converses" amb altres grups per mirar de sumar una majoria alternativa. Amb tot, també ha deixat clar que "respectaria la decisió" de Borràs de nomenar Aragonès.

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha reaccionat a la notícia amb un retret als socialistes. "La comèdia del senyor Illa arriba a la fi", ha dit en un tuit. "Cs ja ho va patir malgrat haver guanyat al 2017, però Illa va decidir atacar-nos amb bulos durant mesos", ha recalcat, recordant els retrets que Illa va llançar a Arrimadas durant la campanya electoral per no haver-se presentat a una investidura per a la qual no tenia prou suport el 2017.

La jornada ha començat, no obstant això, amb la reunió de Borràs amb el cap de llista de Vox, Ignacio Garriga, que s'ha negat a donar suport a Illa o a Aragonès. Garriga ha preguntat a Borràs, a qui ha acusat de "separatista radical" que no tindrà "cap mania en saltar-se la llei", si "vetllarà per l'interès general al Parlament". El dirigent d'extrema dreta ha exigit la fi del cordó sanitari contra el seu partit i ha advertit que Vox "s'eregirà en defensa de la llei". "Davant de qualsevol indici no només presentarem recursos, sinó que a més acudirem als tribunals amb nom i cognoms dels responsables".

stats