Política 10/09/2020

Unides Podem vol que compareguin Rajoy i Casado al Congrés pel cas Kitchen

Els partits sobiranistes amplien el focus a qualsevol "trama parapolicial" sota control d'Interior

Pau Rumbo
2 min
El líder del PP, Pablo Casado, aquest dimecres al matí en un acte del partit a Barcelona

BarcelonaEls partits del Congrés han registrat dues peticions per crear una comissió d'investigació sobre el cas Kitchen, de suposat espionatge del ministeri de l'Interior de Jorge Fernández Díaz a l'extresorer popular Luis Bárcenas. Els dos socis del govern de coalició, d'una banda, i les forces sobiranistes, de l'altra, volen que la cambra baixa indagui en aquesta enrevessada trama que es complica cada dia més, amb l'aixecament dels secrets de sumari de les dues causes relacionades a l'Audiència Nacional i la filtració d'informes comprometedors d'Assumptes Interns que eleven el cost de l'espionatge a 53.000 euros i apunten que el llavors president espanyol, Mariano Rajoy, tindria coneixement de la trama.

Per què hi ha dues peticions diferents, si tots els partits volen, en últim terme, el mateix? Perquè les formacions fan servir les sol·licituds per marcar perfil polític. El PSOE i Unides Podem, en l'exposició de motius del registre, diuen que l'aixecament del secret de sumari ha tret a la llum "fets molt greus d'utilització il·legal i partidista" dels recursos públics d'Interior, "clarament un abús de poder que trenca les normes essencials de l'estat de dret i la democràcia".

Els de Pablo Iglesias han proposat als seus socis que compareguin en la comissió Rajoy i també el president del PP, Pablo Casado, que fins ara s'ha intentat desmarcar de les acusacions de la Fiscalia ("Jo era diputat per Àvila sense responsabilitats", va argumentar, referint-se a l'època en què els investigadors situen els fets). Aquest dijous Casado ha esquivat la qüestió: no ha acceptat preguntes en una breu compareixença davant la premsa al Congrés. S'ha limitat a parlar de la derrota del govern en el decret sobre romanents.

Per la seva banda, els sobiranistes (ERC, EH Bildu, JxCat, Compromís, BNG, Més País i CUP), en un text força més dur, exposen que "les altes institucions de l'Estat s'han vist envoltades durant anys d'un seguit d'ombres de sospita per diferents irregularitats" relacionades amb l'excomissari Villarejo, a qui Interior hauria encarregat els seguiments a Bárcenas. Aquest grup de partits consideren que la comissió sobre les clavegueres de l'Estat "no tenia a disposició tota la informació necessària ni s'hi va poder aclarir fins on arribava la trama presumptament gestionada per l'excomissari". "No és propi d'una democràcia, que es diu considerada plena, que pesin tantes ombres de dubte" sobre actuacions "d'estaments oficials de l'Estat, especialment els relacionats amb la seguretat i el monopoli de la força", diu l'exposició de motius. Els sobiranistes volen ampliar el focus de la investigació a qualsevol "trama parapolicial" sota la supervisió de Villarejo.

Ara la mesa haurà d'analitzar les dues sol·licituds. La majoria progressista de l'ens farà que, amb tota probabilitat, s'aprovi –fusionant les dues sol·licituds– la creació d'aquesta comissió d'investigació.

stats