El protagonista col·lateral

L’acadèmic alemany que va passar a l’acció perquè l’ONU condemnés Espanya

Nico Krisch, catedràtic de dret internacional i defensor dels presos a les Nacions Unides

2 min
Nico Krisch en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa repressió a l’independentisme ha fet passar a l’acció Nico Krisch. Aquest prestigiós acadèmic expert en dret internacional sempre havia sigut més d’assaig i docència que d’exercir l’advocacia, però els últims anys ha pilotat la demanda dels presos polítics al Comitè de Drets Humans de l’ONU –amb un dictamen favorable aquesta setmana–. Krisch és alemany, va néixer a Berlín Oest i va veure caure el Mur de Berlín quan tenia 17 anys.

Ara està instal·lat a Ginebra perquè és catedràtic del Graduate Institute of International and Development Studies, però abans havia passat per la Hertie School of Governance de Berlín i universitats com Oxford o Harvard. La cirereta de l’extens currículum és el premi Max Planck-Cambridge el 2019.

Ara bé, també té arrels a Catalunya, on ha viscut cinc anys. La seva parella és Neus Torbisco-Casals, que és catedràtica al mateix centre suís i amb qui té dos fills. Amb l’arribada de la repressió, Torbisco de seguida va oferir la seva ajuda i la de Krisch per portar les vulneracions de drets a l’ONU. Krisch, de fet, ha viscut el Procés de prop, fent presència a diverses manifestacions de la Diada. Tot i que abans de conèixer Torbisco no sabia que el català era una llengua, ara el parla. A més, és molt fan del Barça.

Krisch el 2014 en una manifestació de Som Escola amb el seu fill
Krisch el 2019 rebent el premi inaugural Max Planck-Cambridge de dret internacional

Això sí, persones que han treballat amb ell expliquen que “té el rigor cultural alemany” i el defineixen com una persona “gens prepotent”, una qualitat que –critiquen algunes veus– manca en certs advocats que també han participat en causes del Procés. Encara que la firma de Krisch només apareix al cas de l’ONU, per les seves mans han passat bona part de les causes internacionals dels líders independentistes.

stats