Política 17/05/2021

L'acord de govern entre ERC i JxCat, en cinc claus

i
Aleix Moldes
3 min
Aragones saluda a Jordi Sanchez

BarcelonaPere Aragonès serà investit 132è president de la Generalitat aquesta mateixa setmana gràcies a l'acord per desbloquejar les negociacions que ERC i JxCat han presentat aquest dilluns al migdia. Aquestes són les cinc claus del document:

1.
Estructura i programa de govern
Una reunió de govern

No hi havia gaires dubtes que els dos partits es repartirien al 50% les conselleries i que, a proposta d'ERC, se'n crearien tres de noves (Feminismes, Acció Climàtica i Universitats). Finalment seran 14 i no 13 els departaments, 7 per banda, i, tot i que encara no es coneixen els noms, hi haurà paritat entre homes i dones. Els republicans dirigiran Presidència (s'encarregarà, entre d'altres, de dissenyar el pilot de la renda bàsica universal); Educació; Empresa i Treball; Interior; Cultura; Feminismes i Igualtat, i Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació. JxCat tindrà la vicepresidència, de nou, vinculada a la conselleria d'Economia; Salut; Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana; Acció Exterior i Transparència; Recerca i Universitats; Justícia, i Drets Socials. Com fins ara, cada partit tindrà llibertat per designar tots els càrrecs dels seus departaments sense compartir-los amb el soci. L'acord d'investidura porta associat un programa de govern que els dos partits han estat negociant els últims mesos.

2.
Taula de diàleg
Els negociadors d’ERC, Marta Vilalta, Gabriel Rufián i Josep Maria Jové, i els del PSOE, José Luis Ábalos, Adriana Lastra i Salvador Illa, es van reunir a la sala de comissió de govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L'acord amb la CUP ja incloïa donar un marge de dos anys a la taula de diàleg amb l'Estat i crear les estructures (formals i informals) per retre comptes. Amb Junts se segueix el mateix esquema, amb la diferència que, com a membres del Govern, també s'implicaran de manera "lleial", en paraules de Jordi Sànchez, a l'hora de fer funcionar aquesta taula que, de moment, només s'ha reunit en una ocasió. L'avaluació es farà establint uns criteris que, de moment, no s'han pactat entre els socis. Al cap de dos anys es decidirà si ha donat prou fruits per mantenir-la o si, per contra, el Procés torna a entrar en una fase en què es prioritzi la confrontació.

3.
Consell per la República
Els partits i integrants del Pacte Nacional pel Dret a Decidir es van reunir per última vegada el març del 2015 al Parlament.

Ha sigut una de les pedres a la sabata de la negociació per la diferència en l'enfocament que li volen donar ERC i JxCat. S'ha acabat pactant que la direcció estratègica del Procés s'integri al Consell per la República, però amb diversos matisos. Això només passarà un cop l'estructura del Consell s'hagi "reformulat", en paraules de Pere Aragonès, i sempre que hi hagi "consens" per fer-ho en aquell moment. De moment, el que començarà a funcionar serà una taula a cinc com la que plantejaven els republicans, amb presència dels tres principals partits independentistes i de les dues entitats sobiranistes, ANC i Òmnium Cultural. I ja té nom: Espai de coordinació, consens i direcció estratègica. De nou, la paraula consens és la que serveix per entendre com haurien de funcionar les decisions d'aquest nou òrgan. També plantejarà la creació d'un nou Acord Nacional per l'Autodeterminació per aglutinar suports més enllà de l'independentisme, a l'estil del que ja van fer el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i el Pacte Nacional pel Referèndum.

4.
Sortida de la crisi sanitària
Sanitàries preparant dosis de vacunes contra el covid-19.

Si la gestió de la pandèmia s'ha focalitzat fins ara especialment en les conselleries que controla ERC, la sortida de la crisi econòmica i sanitària que se'n deriva serà cosa bàsicament de les de JxCat. El repartiment de carteres ha deixat Junts amb la de Drets Socials i també amb Salut, que si no hi ha canvis serà dirigida per l'actual secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, cosa que li conferiria un cert aire de continuïtat amb el que ja es feia per afrontar la fase final del pla de vacunació. JxCat també es queda Economia, on es gestionaran els fons europeus per a la reconstrucció. ERC ha aconseguit que hi hagi una comissió interdepartamental "per vetllar per la cogovernança", però l'última paraula la tindrà Elsa Artadi, que és qui es perfila com a vicepresidenta econòmica de la Generalitat.

5.
Relació amb la CUP
Dolors Sabater i Pere Aragonès en una imatge d'arxiu al Parlament

"Complirem tots i cadascun dels aspectes de l'acord amb la CUP. L'acord programàtic amb Junts és perfectament compatible amb el de la CUP", ha dit Aragonès aquest dilluns. Els anticapitalistes havien advertit que el document que van signar ara ja fa diverses setmanes era tot just un acord de mínims i que, per tant, no acceptarien que s'aigualís per encabir-hi Junts. L'opinió d'Aragonès l'ha matisat Sànchez, que ha explicat que estan treballant amb la CUP diverses qüestions per intentar que "no facin descarrilar l'acord". "És evident que hi ha plantejaments que no són coincidents", ha remarcat tot apuntant als Mossos, la renda bàsica universal i els concerts educatius i sanitaris. "No hem de confondre la defensa del sector públic amb el fet que tot hagi de ser de titularitat pública", ha dit el secretari general de Junts. En tot cas, el Govern tornarà a dependre parlamentàriament de la CUP i al cap de dos anys Aragonès se sotmetrà a una qüestió de confiança al Parlament per avaluar el nivell de compliment dels compromisos.

stats