L'ANC adverteix que no participarà en cap taula independentista més si ERC i JxCat no arriben a un acord

Cuixart reclama que primer es defineixi l'estratègia i després es trobi l'espai que la coordini

2 min
Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, aquest dimecres

L'ANC ha redoblat avui la pressió a ERC i JxCat perquè arribin a un acord de govern per desencallar la legislatura. La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha avisat en una entrevista a RTVE que no participaran en cap cimera més amb les formacions independentistes si es convoquen finalment uns nous comicis sense un acord de govern. "Si anem a eleccions i no hi ha un acord independentista no participarem en cap taula més amb els partits", ha dit abans d'opinar que és difícil que se superi el 50% de vots independentistes en una nova cita electoral, tot i admetre que la majoria en escons està "molt consolidada" i no perilla. L'amenaça de l'Assemblea arriba l'endemà que convoqués una concentració aquest diumenge a les 11.30 h a la plaça Sant Jaume per pressionar els partits independentistes amb l'objectiu que arribin a un acord abans de la convocatòria automàtica d'eleccions del 26 de maig. 

Tot i qualificar de "positiva" la reunió d'ahir convocada per la CUP, Paluzie ha avisat que és "un acord molt de mínims" i que no saben quin és el problema que encalla la investidura. La màxima dirigent de l'ANC ha revelat que "s'estava avançant amb el rol que ha de jugar el Consell per la República perquè les entitats ens hi hem implicat" i que no entenen què ha passat. En aquest sentit, ha comparat la situació actual amb la resposta a la sentència del judici de l'1-O, quan les divergències entre partits també van aflorar i van desembocar simplement en una resolució al Parlament. "Ara tinc la mateixa sensació, que les desconfiances són tan grans entre ells que ens impedeixen avançar", ha lamentat abans de criticar el "partidisme" i el "sectarisme" que considera que també s'han instal·lat entre les bases d'aquestes dues formacions.

"Tots els partits han de cedir per assolir un acord perquè ERC ha guanyat però Junts i la CUP sumen més que ERC, i aquests dos partits no aposten per la taula de diàleg", ha opinat. Per aquest motiu, ha reclamat "responsabilitat i generositat" a ERC i Junts per "no malbaratar el 52% de vots i els 74 diputats independentistes" després de recordar que "la societat s'ha mobilitzat per fer efectiva la independència".

En la mateixa línia s'ha expressat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que com ja va fer aquest dimecres ha instat els dos grans partits a refer la unitat. "No ens podem permetre el luxe de no arribar a grans acords i consensos", ha apuntat en una entrevista a TV3, en què ha admès que costa reorientar l'estratègia dels independentistes davant l'actitud de l'Estat. "La repressió de l'Estat no pot portar a un bloqueig en les negociacions", ha dit. "Cal diàleg, diàleg i diàleg", ha subratllat.

Per això, ha reclamat de nou als partits independentistes acordar una "estratègia compartida", a més de considerar que s'està més a prop del consens del que alguns aparentment volen fer creure. A parer seu, s'ha abandonat el discurs de l'esperança i de la il·lusió, i alhora els independentistes "s'han dedicat a tirar-se els plats pel cap" en els últims temps. Cuixart creu que primer cal definir l'estratègia i després veure quin pot ser l'espai que la coordini. "Ens preocupa el què, no tant l'on", ha apuntat en relació amb el paper que ha de jugar el Consell per la República.

stats