L'ANC convoca una concentració diumenge per pressionar ERC i JxCat

Paluzie reclama als partits independentistes que no posin "en risc" la majoria de més del 50%

2 min
Elisenda Paluzie amb membres de l'ANC aquest dimecres davant el Parlament

BarcelonaL'Assembla Nacional Catalana mou fitxa un cop constatat el bloqueig total entre els partits independentistes. L'entitat sobiranista ha convocat una concentració aquest diumenge a les 11.30 h a la plaça Sant Jaume per pressionar els partits independentistes amb l'objectiu que arribin a un acord abans de la convocatòria d'eleccions automàtica del 26 de maig. En declaracions davant el Parlament, la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha reclamat a Esquerra, Junts i la CUP que arribin a un pacte per "avançar" cap a la independència i no posin "en risc" la majoria de més de 50% dels vots del 14 de febrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Paluzie, en les darreres setmanes s'havia "avançat" en l'espai de coordinació estratègica de l'independentisme -un dels principals motius de desacord entre Esquerra i Junts-, ja que tots els implicats "feien cessions". "Tot es va trencar entre els dos partits majoritaris de l'independentisme fa uns dies. No ho entenem i bona part de la base independentista està perplexa, decebuda i emprenyada", ha dit, tot i que no ha volgut entrar en més detalls.

En aquest sentit, ha instat les formacions a ser "responsables" i a negociar fins al darrer minut abans del 26 de maig per salvar la legislatura. "Encara hi ha l'oportunitat, segurament la darrera, de donar resposta a la majoria que vol la independència, amb un govern nítidament independentista i que faci passos ferms" en aquesta direcció, ha dit Paluzie.

En tot cas, per no generar recels en caps dels dos partits majoritaris, Paluzie ha evitat concretar quina forma ha de tenir aquest govern, si de coalició com vol Junts o en solitari com prefereix ERC. Tampoc s'ha pronunciat sobre com ha de ser aquest espai de coordinació. Per desencallar la situació, ja fa setmanes l'ANC va proposar que l'estat major del Procés (amb els tres partits, ANC i Òmnium) s'inserís dins el Consell per la República, però fins ara no s'ha trobat la manera de resoldre aquest encaix.

El que sí que creu Paluzie és que els actors implicats en l'equació han de ser només les forces independentistes -ERC, JxCat i CUP- i no els comuns, que en els darrers dies s'han reunit amb els republicans per facilitar la investidura de Pere Aragonès.

Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, aquest dimecres

El torn de les entitats

La crida de Paluzie arriba just l'endemà de la constatació de bloqueig actual després de la trobada entre Esquerra i Junts. Aquest dimarts els republicans van insistir a governar en solitari mentre que Junts va mantenir que només negociarà un "acord de legislatura" i un govern de coalició. Davant la possible repetició electoral -ja queden menys de quinze dies per al 26 de maig-, aquest dimecres al matí la CUP ha convocat ERC i JxCat en una trobada per intentar llimar diferències i que s'acostin les posicions.

També es preveu que aquest dimecres a la tarda el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, es pronunciï sobre la situació actual. Cuixart participarà en un acte de l'entitat, a l'Hospitalet de Llobregat, centrat en els reptes de la societat civil en els propers anys i on també és probable que faci referència a la trencadissa entre Esquerra i Junts. Òmnium, com l'ANC, també ha insistit en traduir el més del 50% de vots independentistes a les eleccions en un acord al Parlament i al Govern.

stats