Política 06/04/2021

L'exlíder d'ERC a Badalona plega per "discrepàncies" amb la direcció local del partit

Oriol Lladó renuncia a seguir sent regidor i aireja les diferències amb la direcció local per la coalició que els republicans van formar amb Dolors Sabater

Jordi Ribalaygue
3 min
Els regidors Oriol Lladó i Jose Téllez obrint les portes de l'edifici d'oficines municipal del Viver el 12-O de 2016

ERC ha airejat les diferències dins del seu grup municipal de Badalona amb l’anunci de la propera dimissió de qui va ser el seu alcaldable el 2015 i exlíder del partit a la ciutat, Oriol Lladó. La formació ha difós a través d’un comunicat que Lladó –ben connectat amb la cúpula d’Oriol Junqueras– renunciarà a l’acta de regidor de l’Ajuntament de Badalona a finals d’abril per “discrepàncies amb l’executiva local” dels republicans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com el mateix Lladó ha recordat a través d’un article publicat aquest vespre, les divergències es van accentuar amb la direcció d’ERC a Badalona arran del trencament de la coalició que va unir els republicans amb Guanyem en les municipals de 2019 i que va encapçalar l’exalcaldessa Dolors Sabater, actual líder parlamentària de la CUP. Lladó va ser un dels artífexs de l’aliança comandada per Sabater, que va comptar amb el beneplàcit de l’executiva nacional d’ERC. En canvi, l’executiva local sempre va ser escèptica amb l’acord, que va fracassar en la temptativa de derrotar el popular Xavier García Albiol a les urnes. Els dirigents locals d'ERC van desfer la coalició un mes després dels comicis constituint un grup municipal a banda de Guanyem.

Lladó ha recalcat que va oposar-se a trencar amb Guanyem, formació vinculada a la CUP des que va sorgir a Badalona abans de les eleccions municipals del 2015, quan Sabater va rellevar Albiol de l’alcaldia integrant ERC i ICV-EUiA al govern de la ciutat i sustentant-se en el PSC com a soci extern. Les tensions entre Guanyem i els socialistes al llarg del mandat van dur el PSC a tombar Sabater el 2018 mitjançant una moció de censura amb suport del PP, que va convertir Álex Pastor en alcalde. Va ser l’origen d’una hostilitat entre socialistes i Guanyem que va facilitar que Albiol prengués de nou el poder fa gairebé un any a Badalona, després que Pastor arruïnés la seva carrera política conduint begut en ple confinament i agredint els policies que el van detenir.  

Lladó ha lamentat el “clima de desconfiança” que plana entre les forces rivals d’Albiol, cosa que admet que provoca que “difícilment serà real” bastir una moció de censura contra el PP, com Sabater va instar a sondejar abans de fer el salt al Parlament. L’exlíder local d’ERC, que va ser tinent d’alcalde amb Sabater, ha confessat que sent que s’ha quedat “aïllat” a mesura que els intents de refer "una mínima entesa han estat infructuosos”.

Lladó també ha qüestionat la manera com la secció local d’ERC va negociar amb la resta de l’oposició un pacte per evitar que Albiol tornés a ser alcalde després de la dimissió de Pastor el 2020. La direcció local dels republicans va trigar a desmarcar-se de la proposta dels socialistes per fer alcalde l’actual dirigent d’ERC a Badalona, Àlex Montornès. El PSC va procurar aïllar Sabater amb l’oferta, que va fer trontollar una entesa que va acabar frustrant-se en l’últim moment, quan semblava que es decantaria a favor del retorn de l’exalcaldessa al capdavant d’una coalició de cinc partits. Durant les converses es va fer evident el recel dels dirigents locals d’ERC amb Sabater, ara sòcia dels republicans al Parlament per intentar investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat.

ERC de Badalona ha lamentat la dimissió de Lladó. En un comunicat, la direcció local de la formació ha contestat a les crítiques de Lladó que “les discrepàncies en política són habituals i legítimes”. Alhora, ha afegit que no comparteix l’anàlisi de qui encara és el seu regidor pel que fa als entrebancs per una moció de censura, el retorn del PP a l’alcaldia i la coalició en què els republicans es van dissoldre dins de la llista de Guanyem. Al ple de Badalona, Guanyem té quatre regidors, i ERC tres.

  

stats