L'opció de quedar-se al Govern guanya pes al territori

Diversos alcaldes i regidors de Junts signen manifestos a favor de la continuïtat a l'executiu

2 min
Xavier Trias i Neus Munté

BarcelonaLa votació de Junts sobre la continuïtat al Govern comença aquest dimecres a la nit després de 48 hores intenses de campanya entre els partidaris del sí i del no. Els dos sectors del partit –el més activista i el més institucional– s'han dedicat en les últimes hores a trucar, enviar missatges i trepitjar el territori per prendre-li el pols. Quin serà el resultat? És una incògnita, però en les assemblees comarcals que s'han fet en les últimes hores guanya pes l'opció de quedar-se a l'executiu. Això no vol dir que s'estigui decantant la militància cap aquí, sinó que entre els afiliats que participen en aquestes trobades hi ha diverses veus que aposten obertament per mantenir la coalició amb Esquerra. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquestes reunions –que s'estan fent per tot Catalunya– hi estan assistint primeres espases del Govern, diputats i alts dirigents del partit de totes dues sensibilitats, aprofitant que la majoria ja estaven convocades per escollir els nous consellers nacionals. Entre d'altres, han assistit a aquest tipus de trobades el conseller d'Economia, Jaume Giró, amb una defensa ferma de quedar-se a l'executiu –tal com va explicitar dimarts en el debat al ple del Parlament–, i també el diputat Jaume Alonso Cuevillas, que defensa sortir del Govern. De fet, aquest últim, proper a la presidenta del partit, Laura Borràs, ha aixecat polseguera per una intervenció en un acte amb militants on utilitzava com a argument per marxar de l'executiu el fet que vingui una crisi econòmica de "cavall" i que hi haurà retallades. 

Barcelona, amb el sí 

D'altra banda, també s'estan pronunciant regidors i alcaldes de diferents territoris a favor de quedar-se al Govern. El més significatiu és Barcelona. Els regidors de la ciutat, encapçalats per Neus Munté, han signat un manifest en què aposten pel sí amb l'objectiu "d'encarar les municipals i guanyar". Un pronunciament que va en la mateixa línia del que ha defensat l'exalcalde Xavier Trias, que creu que seria un "error" trencar la coalició amb Esquerra. Els primers a donar el tret de sortida en aquest sentit, però, van ser els alcaldes i regidors del Maresme, fent públic un manifest en què deien que "no volien ser còmplices del trencament de l'independentisme català".

Els han seguit càrrecs locals del Camp de Tarragona i els de les Terres de l'Ebre, que signen una declaració explícita: "El Govern de Catalunya és millor, molt millor, amb la participació de Junts que sense. I tenir-hi referents afecta directament a la capacitat d'interlocució, l'establiment de sinergies i la possibilitat d'obtenir resultats positius per als nostres municipis".

¿Vol dir això que guanyarà el sí a quedar-se al Govern a la consulta? No se sap. Els partidaris del no recorden una dada: són més de 6.000 afiliats que estan cridats a votar i no tots mantenen una vida activa a les estructures del partit. Per tant, creuen que si hi ha una participació alta, la seva opció –que és la de la presidenta del partit, Laura Borràs, i l'expresident Carles Puigdemont– pot donar sorpreses que ara mateix no s'estarien detectant en els debats territorials. Divendres se sabrà.

stats