Política 07/09/2020

Rovira reclama a Torra que mogui fitxa abans que el Suprem i eviti fer "electoralisme"

Fa una crida a l'independentisme a deixar els "retrets" i assegura que parla sovint amb Puigdemont

Quim Bertomeu
4 min
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, a Ginebra , el passat mes d'agost

BarcelonaERC segueix amb els seus intents que el president de la Generalitat, Quim Torra, mogui fitxa i decideixi el calendari electoral català abans que el Tribunal Suprem prengui una decisió sobre ell i, amb tota probabilitat, l'acabi inhabilitant. La vista sobre Torra a l'alt tribunal espanyol serà el 17 de setembre i el temps s'acaba. Aquest dilluns s'ha afegit a aquests intents la secretària general dels republicans, Marta Rovira. "No pot ser que el Tribunal Suprem decideixi quan comença o quan acaba una legislatura a Catalunya", ha dit en una entrevista a RAC1.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els republicans són partidaris des de fa temps que Torra dissolgui la legislatura i convoqui eleccions abans que el Suprem el desposseeixi del càrrec. Volen evitar que el govern es quedi sense president i la Generalitat perdi bona part de la seva iniciativa política. La por d'ERC és que Torra prefereixi no fer res per motius d'estratègia de JxCat i la política catalana s'encalli sense un calendari electoral clar. Davant d'aquesta possibilitat, Rovira ha llançat aquesta advertència: "No ens agradaria que s'utilitzessin les institucions de la Generalitat per fer electoralisme per esgarrapar quatre vots". Per tant, la dirigent republicana ha insistit en demanar a Torra que citi ERC –com a socis de Govern– per "parlar, debatre, acordar i consensuar" l'escenari polític català, una cosa que el president fins ara no ha fet. Tot i això, Rovira ha confiat que aquesta sigui una "setmana clau" per canviar aquesta dinàmica. En roda de premsa, també ha parlat de la qüestió la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, que ha retret a Torra que la remodelació del Govern de la setmana passada és fes també sense consens i sense actuar com una "veritable govern de coalició". També ha advertit que Esquerra veuria molt greu que les "disputes" en l'espai de JxCat afectessin l'executiu català.

Conversa sovint amb Puigdemont

L'avís cap a Torra ha sigut velat ja que, segons Rovira, l'independentisme ha de centrar-se en deixar de banda els "retrets" per buscar una estratègia comuna. "La primera premissa hauria de ser no mirar de reüll cap company de moviment", ha asseverat la secretària general dels republicans, que no ha volgut comentar les crítiques que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont formula contra ERC en el seu llibre –tant en el primer com en el segon volum–. Ha assegurat que manté un contacte molt "sovintejat" amb el màxim dirigent de JxCat que inclou parlar almenys un cop per setmana. "Crec que és positiu que ho digui. En aquestes converses el que intentem és aproximar posicions i fugir del debat intern", ha resumit.

Rovira ha sigut entrevistada per presentar el llibre que han escrit a quatre mans amb el president del partit, Oriol Junqueras. Ha explicat que a Tornarem a vèncer (I com ho farem) (Ara Llibres) la "tesi principal" és que l'independentisme ha de seguir creixent en suports si vol aspirar algun dia a la República Catalana. "Hem de ser molts més dels que som i hem d'estar molt més ben preparats per tornar-hi i per guanyar", ha resumit. Ha insistit que sumar més gent és beneficiós tant per abonar la via del diàleg per aconseguir un referèndum pactat –la qual considera prioritària–, com la via de la unilateralitat –que no ha descartat–. Com ja va avisar Junqueras fa uns dies, ha reafirmat que la confrontació "aplicada demà mateix" que proposa Puigdemont, en les condicions actuals, no prosperarà.

Sobre el llibre de Junqueras i Rovira, Vilalta ha assegurat que és l'únic partit independentista que fins ara ha definit amb tot detall la seva proposta. "Més enllà dels titulars i els apunts telegràfics, no coneixem l'estratègia de la resta de formacions polítiques", ha asseverat.

ARANWS20200906_0099Junqueras i Rovira reforcen l'aposta per eixamplar la base com a eix estratègic d'ERC

Pressupostos generals de l'Estat

Pel que fa al diàleg amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, Rovira ha seguit fil per randa el guió del seu partit i ha advertit el dirigent socialista que si la taula de diàleg no avança, ERC no negociarà els pressupostos generals de l'Estat. Si, en canvi, Sánchez fa un gir i comença a "esmerçar-se" en la mesa de negociació, les coses podrien canviar. Malgrat que preveu el diàleg amb l'executiu socialista, ha insistit que en cap cas Esquerra governarà amb el PSC passades les pròximes eleccions al Parlament. "L'independentisme no pot ser la crossa del PSC. Ha de ser l'alternativa", ha conclòs.

Les crítiques al PSC les ha contestat la portaveu dels socialistes al Parlament, Eva Granados, aquest matí en roda de premsa. La diputada socialista ha retret als republicans que anteposin la independència per davant de l'eix social i, fins i tot, els ha acusat de fer servir les polítiques socials com a "excusa" per aconseguir una república catalana. "ERC ha deixat clar que posa la independència per sobre de l'eix social i les polítiques socials", ha afirmat Granados. La portaveu socialista, a més, considera que els republicans estan decidits a continuar tenint "un paper subaltern de la dreta catalana". "No es pot ser d'esquerres i ser insolidari", ha etzibat.

Granados ha recomanat a ERC que repensi la seva estratègia i que se sumi al camí del diàleg pel qual aposten els socialistes, ha dit. "No és moment de confrontar i desobeir, ni de parlar de tornar a fer-ho i vèncer", ha avisat la portaveu del PSC, que considera que en els últims anys "s'ha constatat el fracàs del seu full de ruta" i ha tornat a apostar per "reconstruir" ponts. En aquest sentit, ha insistit en què el govern espanyol està disposat a reunir la taula de diàleg i ha demanat a l'executiu català que "s'aclareixi" si volen seure en aquesta taula o no.

stats