Borràs situa Junts com la via per evitar un tripartit i minimitzar Vox

Assegura que és el vot útil per tenir un govern independentista

i
Núria Orriols Guiu
4 min
La candidata de JxCat, Laura Borràs, a Vic

Junts per Catalunya enfila l’últim tram de la campanya amb la idea que té la remuntada a tocar: les enquestes el situen frec a frec amb Esquerra i els socialistes –la de l’ARA, en tercer lloc amb 29-30 escons– i en els últims dies que queden el seu objectiu és captar els votants independentistes que encara no han decidit el vot. Aquest diumenge el míting central a Vic i a la tarda a Granollers –on ha irromput per primer cop l’expresident Quim Torra en campanya– han sigut un primer tast d’aquesta estratègia. El seu missatge és situar-se com a “vot segur” –en paraules de Jordi Turull– perquè hi hagi un govern independentista, evitar un tripartit i presentar-se com el millor antídot per minimitzar l’efecte de l’extrema dreta de Vox al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'endemà dels enfrontaments entre Vox i els antifeixistes a Vic, la candidata de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha fet una crida a l'independentisme a mobilitzar-se per combatre l'extrema dreta. "Contra Vox, vots", ha assegurat en el míting central de la formació a la capital d'Osona, situant l'opció de JxCat com la manera de fer "irrellevants" els ultres al proper Parlament sorgit del 14 de febrer. Considera que, com més participació hi hagi a les urnes, més difícil li serà a l'extrema dreta irrompre al Parlament –l'enquesta de l'ARA li dona entre 6 i 7 escons.

En aquest punt, ha carregat contra els socialistes i els comuns perquè, en algun moment, han comptat amb els vots de Vox per tirar iniciatives endavant al Congrés, com per exemple el decret sobre els fons europeus. "Els diuen que tenen sentit d'estat", s'ha queixat Borràs, que ha instat Salvador Illa, candidat del PSC, a aclarir si acceptarà o no els vots dels ultres per arribar a la presidència de la Generalitat. Per al secretari general de Junts, Jordi Sànchez, el seu partit "segur" que no compartirà iniciativa amb l'extrema dreta, de manera que s'ha erigit com la "garantia" per frenar Vox.

Segons Jordi Sànchez, ni socialistes ni comuns –que han fet una campanya dura contra JxCat per la presència de Joan Canadell a la llista– poden fer bandera dels "valors republicans", lamentant el rol que han tingut en el Procés i les seves conseqüències. Ha carregat contra Jéssica Albiach, cap de llista d'En Comú Podem, recordant el seu paper el dia del ple de la declaració d'independència, que com altres diputats de Catalunya Sí que es Pot van ensenyar el vot en contra de la proclamació de la república preveient possibles responsabilitats penals. "Això són valors republicans?", s'ha preguntat Sànchez, que ha qualificat la imatge de "vergonyant". També han rebut els socialistes –i de retruc Podem– per la presència de Fernando Grande-Marlaska al consell de ministres, que ha remarcat que el ministre de l'Interior té diverses condemnes del Tribunal Europeu de Drets Humans per no haver investigat tortures quan era magistrat a l'Audiència Nacional.

Entre els retrets a socialistes i comuns, però, el darrer dard enverinat de Jordi Sànchez ha anat a Esquerra. Ha definit l'estratègia dels republicans com a "pragmatisme mal entès" i ha advertit Madrid que Junts no farà renúncies programàtiques perquè els presos surtin de la presó. "Alguns a Madrid ja adverteixen que no hi haurà mesures per als que estem a la presó si no hi ha un canvi de l'actitud claudicant. Que quedi molt clar: la nostra llibertat personal no es ven per la renúncia de la llibertat col·lectiva", ha afirmat. En aquest sentit, ha instat Borràs a defensar una negociació "sense renúncies" ni "xantatges", un "repte" que ha entomat la candidata de forma "clara".

Jordi Sànchez, Laura Borràs i Anna Erra al míting de Vic

Crida a passar el rasclet

La crida més clara a esforçar-se aquesta setmana per assegurar-se el triomf ha estat del secretari general de JxCat, Jordi Sànchez. Ha demanat convèncer “un per un” els que estiguin dubtant pel territori. “El nostre enemic és l’abstenció”, ha sentenciat en la línia de mobilitzar el màxim nombre d’electors possible malgrat la situació de pandèmia. Ha afirmat que Junts té la possibilitat de quedar primer a les eleccions, però ha avisat que “no està guanyat” i que, per tant, han d’intensificar la campanya en el tram final. L’expresident Carles Puigdemont també ha fet èmfasi en la mateixa idea i ha afegit la necessitat d’evitar un govern com a Barcelona i a Madrid, on hi ha una aliança entre socialistes i comuns amb el suport extern d’ERC, a la Generalitat. Segons el seu parer, no només han de guanyar els partits independentistes per tirar endavant el Procés, sinó també per la mala gestió que, ha dit, van fer els socialistes de la pandèmia. “Salvador Illa porta la marca DUI: la declaració unilateral d’incompetència”, ha ironitzat.

Borràs també ha volgut llançar un missatge de gestió, reclamant implícitament un canvi en el lideratge de les polítiques socials: ha assegurat que cal una "nova etapa" al capdavant de la Generalitat i que es veu capaç de "transformar" la realitat del país. El cap de llista a Tarragona, Albert Batet, ha sigut encara més concret i ha fixat com a objectiu assumir la conselleria de Salut la propera legislatura, a més de Treball i Educació, ara en mans d'Esquerra. "Demanem el vot per guanyar bé i governar bé", ha exclamat.

L'acte central de JxCat ha comptat amb diverses connexions al territori, en què s'ha vist el conseller Jordi Puigneró, Elsa Artadi o els exconsellers Josep Rull i Jordi Turull. L'extitular de Presidència, que sempre acostuma a posar un toc d'ironia als discursos, aquest cop ha aprofitat el cognom de l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, per reclamar el suport: "Hem de veure quina erra guanya. Si la R de refermar l'1 d'Octubre o la de la resignació; si la R de la república o la de la resignació". Per a Turull, els de Junts representen els conceptes de la primera.

stats