Política 07/02/2021

Tothom vol ser l’antídot a Vox

ERC, els comuns i JxCat atien l’espantall de la ultradreta, la qual els partits havien ignorat fins ara

i
MIREIA ESTEVE
4 min
Un cordó policial dels Mossos d’Esquadra separant militants de Vox i manifestants antifeixistes ahir a la plaça major de Vic.

BarcelonaDe marginar l’extrema dreta a posar-la al centre. Durant els primers dies de la campanya electoral, Vox va quedar en un segon pla i tots els partits van esforçar-se a deixar-lo de banda. Fins i tot fa una setmana la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, demanava “ignorar” Ignacio Garriga enmig del debat a TVE per no posar l’extrema dreta al centre dels missatges polítics. Ara, però, en els últims dies l’estratègia ha virat i els mateixos comuns, JxCat i també ERC han decidit atiar en els seus actes l’espantall de la ultradreta per mobilitzar les seves bases. El líder dels republicans, Pere Aragonès, fa dos dies seguits que fa crides a evitar que l’extrema dreta pugui condicionar el futur Parlament donant els seus vots al PSC, i ahir també s’hi van afegir els comuns, que es van presentar com l’alternativa per constituir un govern d’esquerres a la Generalitat que serveixi per barrar el pas a l’extrema dreta, i el líder de JxCat, Carles Puigdemont, que va erigir el seu partit “en l’antídot” contra el feixisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Totes les enquestes pronostiquen l’entrada del partit de Santiago Abascal al Parlament. El sondeig que publica l’ARA avui, per exemple, li atorga una forquilla d’entre 6 i 7 escons. Ahir el líder de Vox va tornar a ser a Catalunya, on va tornar a brandar el fantasma d’unes eleccions il·legítimes -tot i que va descartar impugnar-les- perquè durant la cursa electoral el seu partit ha sigut “assetjat” per antifeixistes que han convocat protestes contràries als seus actes. Ahir els Mossos van tornar a impedir que un grup de manifestants accedís a l’acte de Tarragona, i a Vic l’acte va acabar amb enfrontaments amb antifeixistes que van perseguir la comitiva de Vox mentre abandonava la ciutat. L’episodi de tensió es va saldar amb set agents ferits i una manifestant atesa per un atac d’ansietat.

El decàleg d’ERC contra Vox

Les protestes al carrer i els discursos dels partits, doncs, han donat a Vox un protagonisme que no tenia a principi de la campanya. Ahir mateix ERC va fer una crida al seu electorat més jove a sortir a votar per frenar l’extrema dreta. Però no era la primera vegada que posava aquesta qüestió al centre del debat, sinó que fa dos dies ja van presentar un decàleg per combatre Vox. En la línia de la proposta feta per la CUP al novembre -i que va avançar l’ARA-, els republicans demanaven a totes les formacions que assumissin les seves propostes i fessin un “cordó sanitari” a la formació d’Abascal. Ara bé, la tàctica també passava per fer servir d’esquer Vox per tornar a carregar contra el PSC.

El candidat republicà, Pere Aragonès, va acusar els socialistes de “blanquejar l’extrema dreta” al recórrer al mantra que Salvador Illa acceptarà els vots de Vox si els números li donen per ser president. La mateixa tàctica que utilitzen des de JxCat, que recorden que el govern de Pedro Sánchez va aprovar els fons europeus gràcies als vots, entre d’altres, de l’extrema dreta. Per això, ells també es presenten com “l’antídot contra el feixisme”, va dir ahir Carles Puigdemont. Els socialistes, en canvi, rebutgen qualsevol complicitat amb Vox i neguen que acceptin els seus vots per investir Salvador Illa president perquè és un partit que el vol posar “a la presó”. El PSC, però, ha decidit obviar Vox en la seva campanya.

Una estratègia que difereix de la del seu soci de govern a l’Estat. En Comú Podem havia evitat qualsevol referència a l’extrema dreta, però ahir Albiach va fer servir el missatge de construir un govern d’esquerres per presentar-lo com la solució també per evitar que Vox tingui pes al Parlament. “Que ni un sol vot de gent honesta i de gent d’esquerres es quedi a casa, perquè sabem que els de Vox hi aniran tots”, va dir la candidata ahir en l’acte central dels comuns a Santa Coloma de Gramenet, i hores més tard va titllar d’“energúmens” els candidats de Vox.

A la CUP els discursos no han girat al voltant del partit d’Abascal, però ahir l’exdiputat David Fernàndez sí que va presentar el partit anticapitalista com el vot útil “per lluitar contra el feixisme”. Tot i que els cupaires intenten no donar veu als discursos d’extrema dreta, sí que avisen que arran de la crisi sanitària i econòmica Vox pot entrar al Parlament i pressionen els partits per posar línies vermelles.

El PP i Cs opten per obviar-los

Mentre alguns opten per posar en el primer pla l’opció que Vox entri al Parlament per erigir-se com la seva alternativa, les formacions amb qui el partit d’extrema dreta es disputa la bossa d’indecisos han apostat per ignorar-lo. Estem a la meitat de la campanya i el PP a hores d’ara encara no n’ha fet cap referència explícita en cap dels seus actes. Alejandro Fernández només s’hi ha referit de manera subtil quan ha carregat contra les formacions populistes, en què inclou també l’independentisme, assegurant que el PP no té res a veure ni amb Le Pen ni amb Salvini. Ciutadans, per la seva banda, tampoc entra al cos a cos amb Vox, tot i que sí que es desmarca del “racisme, el classisme i la xenofobia”. Totes les enquestes, però, pronostiquen una traspàs de vots del PP i Cs cap al partit d’Abascal.

stats