CRISI AL PSC
Política 16/06/2014

C's demana al PSC que no pugi al "tren del separatisme"

Matías Alonso afirma que els socialistes han de "tenir un projecte absolutament clar per a Catalunya dins d'Espanya"

Efe
2 min

BarcelonaEl secretari general de Ciutadans, Matías Alonso, ha demanat aquest dilluns al PSC que davant la incertesa que genera la dimissió del fins ara primer secretari, Pere Navarro, no pugi al "tren del separatisme", perquè significaria l'oblit dels seus "orígens" com a partit socialdemòcrata.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa a la seu de Ciutadans, Alonso ha rebutjat que el desgast electoral del PSC vingui produït pel debat sobiranista, sinó que considera que la pèrdua d'electors dels socialistes "venia de lluny" i té "noms propis", com ho són, segons el seu parer, els expresidents Pasqual Maragall i José Monilla. "Ara sembla que aquesta qüestió és perquè han hagut d'escollir entre el pare i la mare, però no es tracta d'això, sinó que es tracta de si som o no una família. El PSC ha de tenir un projecte absolutament clar per a Catalunya dins d'Espanya", ha afirmat.

Segons el també portaveu de Ciutadans, el problema del PSC actual se situa en la "falta de lideratge", ja que considera que Navarro, que seguirà dirigint formalment el grup parlamentari, "no tenia prou condicions de líder", i en l'aparició de nous actors com Ciutadans en el panorama polític català.

En aquest sentit, Alonso ha negat que l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, fos la candidata idònia per reflotar el partit, i considera que és "lògic" que tant ella com altres alcaldes socialistes de ciutats importants estiguin centrats en les pròximes eleccions municipals del 2015. "Estan preocupats –ha opinat– perquè són conscients que la desfeta que estan tenint en les conteses electorals es pot produir en les pròximes municipals. És lògic que estiguin més preocupats per això que no per reflotar un vaixell amb dificultats per seguir navegant".

Duran "no se sent còmode" amb el procés

D'una altra banda, Alonso també s'ha referit a la situació d'UDC després del Consell Nacional de dissabte passat, on els democratacristians van fer pinya entorn del secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida. El portaveu de Ciutadans ha opinat que la situació d'"indeterminació" en la federació es deu al fet que Duran "no se sent còmode" amb el procés sobiranista, però "no acaba de deixar clars els seus passos".

Per a Alonso, el líder d'Unió és conscient que hi haurà un "desgast terrible" electoral de CiU "mentre es manté en l'ambigüitat" en el procés: "Són conscients que han perdut el seu espai electoral i la centralitat política, i que s'estan convertint en una oferta extremista que trenca la cohesió a Catalunya".

Per aquest motiu, Alonso ha aconsellat Duran que deixi d'esperar una "contraoferta" de Madrid davant el "desafiament" del president de la Generalitat, Artur Mas, ja que ha assegurat que la sobirania nacional ja va parlar el passat 8 d'abril, quan el Congrés dels Diputats va rebutjar la transferència de la competència per realitzar un referèndum sobiranista a Catalunya.

stats