La nova legislatura a l'Estat

Meritxell Batet deixa l'acta de diputada al Congrés i la primera línia de la política

L'expresidenta de la cambra baixa ja va renunciar a tornar a ser la tercera autoritat de l'Estat

3 min
Meritxell Batet fotografiada recentment a Barcelona

MadridMeritxell Batet, cap de files del PSC per Barcelona al Congrés, ha presentat aquest dimecres la seva renúncia com a diputada, segons ha avançat l'ARA. En l'escrit en què fa constar la seva dimissió es limita a manifestar el seu "agraïment als serveis de la cambra per les atencions rebudes". "Han sigut 19 anys intensos com a diputada del Congrés, ministra del govern d'Espanya i presidenta del Congrés. Marxo amb l'orgull d'haver servit un projecte col·lectiu que busca, per sobre de tot, millorar la vida de les persones i transformar la societat. Un projecte al qual m'he dedicat en cos i ànima i al qual seguiré servint vagi on vagi", ha explicat en una piulada a Twitter. Segons fonts del PSC, mantindrà els càrrecs orgànics –és vicesecretària primera del partit– i el seu escó serà ara per a Ignasi Coma Conesa.

Després de ser escollida el 23-J i haver liderat una candidatura que va aconseguir 13 diputats per al PSC a la circumscripció de Barcelona, pocs dies després va anunciar que no volia repetir com a presidenta de la cambra baixa, un càrrec que havia ostentat en les dues anteriors legislatures. Primer, en el curt mandat parlamentari sorgit de les eleccions del 28 d'abril del 2019, que va desembocar en la repetició electoral del 10 de novembre del mateix any. Després, en aquesta darrera legislatura, marcada per un to dialèctic que ha situat la seva gestió dels debats parlamentaris sota la lupa. Una de les seves decisions més polèmiques va ser la retirada de l'escó al diputat d'Unides Podem Alberto Rodríguez arran d'una sentència del Tribunal Suprem, una qüestió que encara està pendent que resolgui el Tribunal Constitucional. També es va mostrar inflexible amb l'ús del català al Congrés, cosa que ara Francina Armengol i el PSOE han assumit canviar empesos pels partits sobiranistes.

Trajectòria a Madrid

Batet ha volgut donar les gràcies especialment al primer secretari del PSC, Salvador Illa, i al líder del PSOE, Pedro Sánchez. La ja exdiputada catalana va arribar a fer tiquet electoral amb l'ara president en funcions en les eleccions generals del 2015 com a número 2 a la llista per Madrid. En la repetició electoral del juny del 2016, després del pas al costat de Carme Chacón, va agafar les regnes de la candidatura per Barcelona. En aquell moment, lluny de ser primera força a Catalunya com ho va ser el 23-J, el PSC va quedar per darrere d'En Comú Podem, Esquerra i Convergència. Abans Batet ja havia format part de les llistes dels socialistes catalans a Madrid, des del 2004, llavors sota el lideratge de José Montilla, tot i que no es va afiliar al partit fins al 2008. Batet va viure les tensions i discrepàncies internes sobre Catalunya: l'any 2013 va votar favorablement al Congrés d'algunes iniciatives sobre el dret a decidir juntament amb la resta de diputats del PSC, diferenciant-se així del PSOE. També ho va fer Francesc Vallès, ara home fort de Sánchez com a secretari d'estat de Comunicació de la Moncloa.

Més enllà de l'àmbit parlamentari, arran de la moció de censura a Mariano Rajoy l'any 2018, Batet va ser nomenada ministra de Política Territorial al govern en solitari de Pedro Sánchez i va encetar la represa de relacions amb la Generalitat amb la posada en marxa de la Comissió Bilateral. En aquelles dates va prometre una reforma constitucional que no va arribar i ja va posar veu a la negativa del PSOE a acordar un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya, ara altre cop sobre la taula de les negociacions per a la investidura de Sánchez per exigència dels partits independentistes.

A nivell orgànic, fidel a Sánchez, va formar part de l'executiva de Ferraz en la seva primera etapa com a secretari general, abans que la guerra interna acabés amb una victòria provisional de l'andalusa Susana Díaz. Jurista i professora de dret administratiu i constitucional, Batet s'ha ocupat de les àrees relatives a l'arquitectura de l'Estat. A l'executiva del PSOE es va encarregar de la carpeta d'estudis i programes i ara, a la direcció del PSC, pilota l'àrea de millora de l'autogovern.

stats