#ARAvotem25M
Política 18/05/2014

Joan Majó “Com més mani la Comissió i menys els estats més bé li pot anar a Catalunya”

L'enginyer i exministre diu que el projecte europeu "és vàlid i no té marxa enrere"

Joan A. Guerrero Vall
2 min

BarcelonaEl projecte europeu és vàlid o perilla?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Crec que és vàlid i no té marxa enrere. Seria horrorós per a Europa, tenint present tot el que ha significat per a nosaltres. Ara bé, això no vol dir que hàgim d’estar contents de tot. La formulació inicial és vàlida, però s’ha decantat i això s’ha de solucionar.

Què volia ser la UE i en què s’ha convertit?

El projecte europeu perseguia tres objectius. El d’aconseguir la pau, que s’ha assolit; el de recuperar el paper d’Europa en el món, perdut a favor dels EUA i Rússia a la segona meitat del segle XX, en què s’ha fracassat, i, finalment, el de la construcció d’un model econòmic europeu, socialment avançat, que mantingués la llibertat i no estigués subjecte a cap dictadura, com a alternativa al comunisme que hi havia en un bloc; aquesta fita s’ha aconseguit en part.

Què ha fet que la idea inicial s’adulterés?

El model europeu duia un rumb més social, però el neoliberalisme ha acabat donant un paper preponderant al sector financer abans que a la dimensió social. Aquest sector se seguirà imposant mentre els poders polítics europeus estiguin fragmentats.

En què pensarà abans d’anar a votar el pròxim 25-M?

En qui pot ser el següent president de la Comissió, que tingui molt clar que ha d’enfortir el poder executiu de les institucions europees i no anar donant joc als estats contínuament. Com més mani la Comissió i menys manin els estats més bé li pot anar a Catalunya. No és el mateix que el problema català el resolgui el club dels estats que un òrgan menys influït per les opinions dels diferents estats.

stats