La mesa ajorna la decisió de revocar les llicències per edat vigents malgrat l'aval dels lletrats

Els partits negociaran més temps amb els treballadors tot i poder sol·licitar la reincorporació de les persones que cobren sense treballar

2 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb la secretària general de la cambra, Esther Andreu, al ple del Parlament.

BarcelonaLes llicències per edat, el règim que permet cobrar sense treballar els cinc anys previs a la jubilació, ja no existeixen al reglament de personal del Parlament i, per tant, cap més treballador les podrà sol·licitar. Ara bé, en aquests moments encara hi ha una vintena de funcionaris –segons les dades facilitades l'abril del 2021– que estan percebent el sou sense acudir al seu lloc de treball, amb un cost de gairebé dos milions d'euros anuals per a les arques públiques. La mesa va demanar un informe als serveis jurídics i els lletrats finalment han avalat que se'ls pugui reclamar que tornin a treballar per poder percebre el sou. Però malgrat la llum verda, els partits representats a l'òrgan han optat aquest dimarts per guanyar temps. ERC, JxCat, el PSC i la CUP han acordat seguir negociant amb el consell de personal del Parlament, que representa els treballadors de la cambra, fins al 17 de juny. És a dir, es donen dos mesos i mig més del que havien acordat inicialment, ja que el termini per prendre aquesta decisió s'acabava aquest divendres 1 d'abril.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ajornar la decisió implica ara haver de fer una nova reforma dels estatuts del règim i el govern interiors del Parlament (ERGI). L'última modificació que van aprovar aquests mateixos partits el 17 de febrer a la comissió d'afers institucionals donava un mes i mig per decidir què fer amb les persones que estaven gaudint de la llicència per edat (21 funcionaris) i amb els treballadors a qui durant el 2021 se'ls va concedir aquest règim però que encara no l'estaven gaudint. L'ampliació del termini fins al 17 de juny, doncs, s'haurà de ratificar amb una nova proposta de modificació dels ERGI a la comissió d'afers institucionals.

Dins la mesa del Parlament els encarregats de negociar amb els treballadors seran el secretari primer, Ferran Pedret (PSC), i la secretària segona, Aurora Madaula (JxCat), que són els que ja ho han estat fent fins ara. Quin és el posicionament que defensen davant dels treballadors? Eliminar la totalitat de les llicències per edat? Fer-ho només en les dotze que no s'estan executant i mantenir la resta? Fonts de la mesa mantenen l'ambigüitat en aquest punt i es remeten a la confidencialitat que consideren que s'ha de mantenir en les converses amb el consell de personal. Altres fonts parlamentàries, en canvi, admeten que si no s'ha pres encara una decisió és perquè no hi ha unanimitat política sobre què fer.

L'informe dels serveis jurídics posava diverses opcions sobre la taula. Considerava que no hi ha problema en revocar les dotze llicències concedides el 2021 que no s'estan executant i plantejava diferents escenaris en el cas de les 21 que estan vigents en funció del temps que els quedi per gaudir-ne. És a dir, avalava que un funcionari que tot just ha agafat la llicència per edat i al qual li quedin quatre anys per davant de cobrar sense treballar es reincorpori ara al seu lloc de treball a l'administració, fet que posa de manifest els problemes de gestió que suporta el Parlament per no poder cobrir el seu lloc de treball (està en serveis actius) i el seu cost econòmic. En canvi, també beneïa que si un treballador està a les acaballes de la prejubilació daurada pugui mantenir-se en el mateix règim. Un cop aclarit el marc jurídic, el destí de les llicències per edat està en mans dels polítics.

stats