Prop de 5.000 persones reclamen un País Valencià que aprofundeixi en la seva identitat nacional

Castelló de la Plana ha acollit la tradicional manifestació del 25 d'Abril

3 min
Capçalera de la manifestació del 25 d'Abril a Castelló de la Plana.

Castelló de la PlanaUn País Valencià sense renúncies que aprofundeixi en la seva identitat nacional i ampliï l'autogovern. Aquesta ha estat la principal reivindicació que han expressat les prop de 5.000 persones que aquest dissabte s'han manifestat a Castelló de la Plana en la tradicional mobilització del 25 d’Abril, data en què es commemora la derrota de les tropes de l'arxiduc Carles d'Àustria a mans de l'exèrcit de Felip V a Almansa l'any 1707.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Convocada sota el lema Ara i sempre. Som País Valencià, la manifestació s'ha fet enguany a Castelló de la Plana per celebrar el 40 aniversari de l'històric Aplec de Castelló del 1982, quan Joan Fuster va fer un discurs en què va pronunciar unes paraules que encara ressonen en la ment de molts valencians: "O ens recobrem en la nostra unitat o serem destruïts com a poble. O ara, o mai". L'assagista feia referència a la negociació de l'Estatut d'Autonomia que duien a terme aquells dies el PSOE i la UCD i que, com va pronosticar l'intel·lectual de Sueca, va culminar amb un text amb menys competències de les previstes i renúncies com la de la senyera quadribarrada i la denominació de País Valencià.

Muixeranga de Castelló en la tradicional manifestació del 25 d'Abril celebrada aquest any a Castelló de la Plana.

Quatre dècades després, la presidenta d'Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver, creu que la situació política del País Valencià ha millorat gràcies al pes que han aconseguit formacions polítiques com Compromís –des de fa set anys membre del Consell–. "Hem superat el bipartidisme i ara tenim partits que ens defensen", ha afirmat Oliver, que també ha assegurat que el valencianisme polític "estaria molt més representat a les institucions si no tinguérem la barrera electoral del 5% [aprovada en l'Estatut del 1982] i que no hi ha en altres territoris", on la més freqüent és del 3%.

Per al màxim representant de Compromís al govern valencià, el conseller d'Educació, Cultura i Esports, Vicent Marzà, que ha participat en la manifestació, el nou objectiu del valencianisme polític passa per "ser decisiu també a Madrid" i així evitar que les polítiques que aprova el Consell siguin esmenades "pels topalls de la normativa estatal o la justícia".

L'anàlisi de Marzà no és compartit per Josep Barberà, president d'Esquerra Republicana del País Valencià. Per al polític de Benicarló, la principal dificultat no són les limitacions que imposa el marc estatal sinó "la falta de valentia del Consell, que ni tan sols compleix el seu programa electoral". "Cal que ens plantem d'una vegada davant de Madrid perquè només amb renúncies no construirem el País Valencià que necessitem", ha defensat el dirigent republicà.

La marxa, en la qual ha participat l'expresident de la Generalitat de Catalunya Quim Torra, ha culminat a la plaça de bous de la ciutat, on s’ha celebrat un concert del Mural Sonor, la iniciativa impulsada per ACPV per celebrar el seu 50è aniversari amb una antologia de la millor música del País Valencià. Entre els artistes que han actuat hi ha Mireia Vives i Borja Penalba, Tesa, Cactus, Tardor o Smoking Souls.

Un grup de ciutadans en la manifestació del 25 d'Abril que aquest any s'ha celebrat a Castelló de la Plana.
stats