18/02/2024

Míriam Nogueras: el pla B de Junts per a les eleccions catalanes?

3 min
Míriam Nogueras en el ple

BarcelonaSi hi ha una qüestió unànime a Junts per Catalunya és que, si l’expresident Carles Puigdemont pot tornar de Bèlgica, ell ha de ser el candidat a les pròximes eleccions a la presidència de la Generalitat. Ara bé, això depèn de la llei d’amnistia, que a hores d’ara continuen negociant el PSOE i Junts sense haver rubricat cap acord encara. Si hi ha pacte se sabrà aviat, ja que s’ha de convocar de nou la comissió de justícia del Congrés com a màxim dimecres 21 de febrer i, en cas que no hi hagi entesa, prorrogar de nou el calendari fins al 7 de març.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junts reclama que l’amnistia sigui efectiva i immediata per a tots els encausats –només així Puigdemont seria candidat a la Generalitat–, però que això sigui així depèn de la interpretació dels jutges. ¿Què passa si finalment, per les imputacions per terrorisme del jutge Manuel García Castellón –o fins i tot per alta traïció, ara fora de l’amnistia–, Puigdemont no pot tornar? Els dirigents del partit ja preveuen també altres escenaris. Fins ara el següent de la llista si s’aprovava l’amnistia era el secretari general del partit, Jordi Turull, i en cas que no l’exconseller Josep Rull, que ja no està inhabilitat. Ara, però, apareix un nou nom a les travesses: la líder de Junts a Madrid, Míriam Nogueras.

Junts ja s’ha interessat per com es percep la líder a Madrid entre la societat catalana. En el darrer Baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO), es va preguntar per dos lideratges de Junts: Puigdemont i Nogueras. ¿I qui tria els líders pels quals pregunta el CEO? Són els partits que traslladen a aquest organisme de quins noms volen dades. Si bé al segon Baròmetre del 2023, fet entre el 29 de maig i el 26 de juny, abans de les espanyoles, el CEO encara va preguntar per Laura Borràs; en la segona onada, elaborada entre el 9 d’octubre i el 7 de novembre, ja després dels comicis al Congrés, el CEO va posar sobre la taula Míriam Nogueras a petició de Junts.

Aquest és un indicador que Nogueras no és només un nom a les travesses, sinó que la cúpula del partit vol tenir dades sobre el seu índex de coneixement i valoració a Catalunya. Si l’expresident se situa al 98% de coneixement –el líder més conegut entre tots els partits–, Nogueras encara és desconeguda per la majoria de la població, amb un 40% (Borràs es trobava en el 78%). Entre els votants de Junts a les passades eleccions catalanes, aquest percentatge s’enfila al 73,9% i entre l’electorat independentista que potencialment Junts voldria captar se situa en un 51,2% en el cas d’ERC i un 56,3% en el cas de la CUP. Pel que fa a la valoració, Puigdemont és el més ben valorat entre l'electorat de Junts, amb un 7,7 de mitjana –entre els no votants baixa a un 3,6–, mentre que Nogueras té un 6,7 entre els electors juntaires i, per a la resta, un 4,3.

De la màxima confiança de Jordi Turull, Nogueras és una de les poques dirigents que té informació sobre què es negocia amb el PSOE –a les executives del partit i a la permanent cada cop es comparteix menys informació– i si dirigents de Junts l’han de definir d’alguna manera parlen de “lleial” o de “soldat”. És per això que tant Turull com Puigdemont tenen el control complet de què passa al Congrés dels Diputats. Un esquema que podrien optar per reproduir a Catalunya si l’amnistia no funciona.

1.
Pujol i Albiol
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, conversant

L’expresident Jordi Pujol ha deixat enrere definitivament l’ostracisme i té l’agenda plena d’actes cada dia. Aquesta setmana ha aparegut en un debat entre alcaldes sobre immigració al Cercle d’Economia i, a l'acabar, en va ser un dels protagonistes. Hi va haver una filera de gent que el va voler saludar: també l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, amb qui va compartir uns minuts de conversa.

2.
Aplaudiments pel rei
Felip VI a l'acte d'entrega de despatxos.

El rei Felip VI va tornar a Catalunya aquesta setmana per a l’entrega de despatxos judicials i lluny d’un ambient hostil es va trobar aliats i admiradors entre la nova fornada de jutges. Després de l’acte, en el càtering posterior, va estar atenent peticions de fotografies i conversava, de forma distesa, amb tothom que se li apropava. Fins i tot va arrencar aplaudiments quan va marxar de l'auditori del Fòrum.

stats