Taula de diàleg

La Moncloa tanca files amb la decisió d'Aragonès d'excloure els membres de Junts

Sánchez rebutja el termini de dos anys de crèdit que ERC va pactar per la investidura

4 min
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa

MadridEl govern espanyol anirà a la taula de diàleg aquest dimecres a la tarda, malgrat la crisi del Govern per la seva composició. La portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, ha tancat files amb la decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de presentar-s'hi amb els consellers d'Esquerra en solitari, sense els membres de Junts. "Donem suport a la proposta que ha llançat el president de la Generalitat", ha afirmat la també ministra de Política Territorial, que ha considerat que el cap de l'executiu és la persona "legitimada" per escollir qui el representarà a l'espai de negociació. De la mateixa manera, Sánchez ha escollit els ministres que hi participaran, ha dit. Fonts governamentals afegeixen que la taula està legitimada encara que una part de la coalició catalana no hi assisteixi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El marc sempre ha estat el de dues delegacions de treball de dos governs. L'àmbit és l'entesa dels dos governs. No entenem un altre marc", ha assegurat Rodríguez, en la mateixa línia del que ha expressat el cap de l'executiu català en la seva compareixença extraordinària a Palau. La portaveu de la Moncloa inicialment ha mostrat el seu "respecte" amb la delegació comunicada i ha afirmat que no podia "valorar-la", però després ha deixat clar que els components havien de ser consellers.

Des del soci minoritari del govern espanyol, el president del grup parlamentari, Jaume Asens, també ha avalat la decisió d'Aragonès d'excloure Junts i ha acusat la formació de Carles Puigdemont de voler "dinamitar" la taula de diàleg. "Sorprèn que qui demanava la presència del president del govern espanyol, ara enviï una delegació de partits. Ens sembla un error voler convertir la taula de governs en una taula de partits. Sembla que alguns busquen excuses per fer-la descarrilar. És difícil començar un diàleg amb qui vol dinamitar-lo", ha criticat Asens en roda de premsa des del Congrés.

Prioritzar allò que pot suscitar acords

Rodríguez no ha volgut fer sang de l'actitud de Junts i s'ha limitat a expressar la confiança que la Generalitat vol treballar en la via del diàleg. La portaveu de l'executiu espanyol s'ha sumat també a l'enfocament marcat els últims dies per diversos ministres i per Sánchez aquest dilluns en l'entrevista a TVE, que és deixar en un segon pla el conflicte de fons i centrar-se en la recuperació econòmica després de la pandèmia. "Creiem que hi haurà l'interès de la Generalitat per fer que el seu territori avanci en la mateixa línia que Espanya", ha destacat la ministra, tornant a recordar la injecció europea que cal executar pròximament i de la qual ha esperat que Catalunya no en quedi al marge.

Sánchez ha insistit en aquest missatge des del Senat, on ha reaparegut per sotmetre's a la primera sessió de control del nou curs polític. A preguntes de la republicana Mirella Cortés, el cap de l'executiu espanyol ha rebutjat de nou el referèndum d'autodeterminació, ha demanat a l'independentisme que faci "autocrítica" pels fets de 2017 i "escolti" la societat catalana que es va sentir "atacada per les seves pròpies institucions". "Si només es pot parlar d'autodeterminació i amnistia, això és un diàleg o imposició? No eren els del sit and talk? Doncs seguem i parlem sobre el que podem estar d'acord", ha afirmat el líder socialista. Sánchez també ha demanat a ERC que, "per evitar frustracions", no posi terminis a la taula de diàleg. Aragonès va pactar amb la CUP a canvi de la investidura que d'aquí a dos anys avaluaria els avenços de la negociació, i el president espanyol ha advertit que el conflicte no es resoldrà "ni en dos, ni en tres ni en quatre anys".

Bolaños coordinarà per sobre de la vicepresidenta Díaz

Així, la Moncloa ja anticipa que tot el que hi ha damunt la taula no es resoldrà ni amb una ni amb dues reunions, sinó que la d'aquest dimecres és l'inici d'una llarga negociació. Aquest mateix missatge ha traslladat el cap de files d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens. L'executiu espanyol assegura que ha treballat a fons les qüestions a abordar-hi. Qui portarà la batuta de la delegació de la Moncloa serà el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, persona de màxima confiança de Sánchez. Això suposa que se situarà per sobre de la vicepresidenta segona i líder d'Unides Podem, Yolanda Díaz, que formalment serà la membre de l'executiu de més alt rang al costat espanyol de la taula.

Tal com ja havien avançat fonts de la Moncloa, Sánchez i Aragonès es reuniran sols per fixar les regles del joc de la trobada i després s'uniran a la taula de treball, però no s'hi quedaran fins al final. De fet, després de la seva trobada compareixeran davant els mitjans i després inauguraran la reunió de les delegacions. Fonts de la Moncloa no aclareixen encara el format, però previsiblement serà separats. L'objectiu de la presa de contacte inicial és acostar el terreny de les negociacions perquè després els integrants de la taula aprofundeixin en les matèries. Des de Madrid es destaca que es parteix pràcticament de zero pel fet que els dos governs han canviat respecte dels que van participar en la primera reunió, el febrer del 2020.

No hi ha de moment novetats sobre les propostes del govern espanyol. Rodríguez ha tornat a parlar de l'agenda per al retrobament, el document de 44 punts que Sánchez va traslladar a l'expresident de la Generalitat Quim Torra dies abans de la primera reunió. Tot un seguit de propostes que es troben en una fase molt incipient pel que fa al seu compliment un any i mig després d'haver-les presentat.

stats