Energia

Sánchez es treu la corbata per estalviar energia

El president espanyol insta els càrrecs públics i el sector privat a deixar d'utilitzar-la

M.E.
2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, abans de començar la compareixença de balanç del curs polític

MadridPedro Sánchez ha comparegut aquest divendres a la Moncloa per fer balanç del curs polític. Quaranta minuts de discurs en què ha desgranat, entre d'altres, el compromís del govern espanyol amb la transició energètica i en què ha anunciat un paquet de mesures urgents per a l'eficiència i l'estalvi energètic que el consell de ministres aprovarà la setmana que ve (i del qual aquest matí no n'ha volgut donar detalls encara). S'ha guardat, però, un detall per al final: el president espanyol ha fet notar que no portava corbata. Per què? Per estalvi energètic. "No porto corbata. Això vol dir que tots podem estalviar des del punt de vista energètic", ha justificat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha explicat, a més, que ha demanat als seus ministres i a tots els "responsables públics" que també se la treguin. I que, "en la mesura del possible", també ho facin des del sector privat. "Quan no sigui necessari, no utilitzin la corbata, i així tots estalviarem", ha subratllat. La tesi és que, sense corbata, el termòstat dels edificis públics no cal que se situï a una temperatura tan baixa i, per tant, es pot estalviar energia. El PP ja ha criticat el gest perquè el considera "frívol", segons la secretària general del partit, Cuca Gamarra. De fet, fonts populars han recriminat al president espanyol que poca estona després d'aparèixer sense corbata hagi agafat un helicòpter per anar a la base aèria de Torrejón de Ardoz, des d'on ha agafat un avió fins a Sèrbia, on ha començat un viatge oficial pels Balcans. Precisament, des d'allà Sánchez ja ha aparegut amb corbata quan s'ha reunit amb el president del país, Aleksandar Vucic.ç

El president espanyol, Pedro Sánchez, i el de Sèrbia, Aleksandar Vucic, aquest vespre a Belgrad

El precedent de Miguel Sebastián

Hi ha un precedent al de Sánchez i és l'exministre Miguel Sebastián, que l'any 2011 no es va posar corbata per intervenir al Congrés de Diputats per no "malbaratar" energia. "Per cada grau de més a què posem l'aire condicionat, s'estalvia un 7%. Sé que és un gest petit, però amb milions de gestos petits aconseguim grans estalvis", va defensar Sebastián al ple del Congrés. La decisió de l'exministre va provocar un enfrontament amb el llavors president de la cambra baixa, José Bono, que va defensar que els diputats havien de donar "exemple". "S'ha de mantenir la disciplina de l'estil amb els uixers, que estan amb jaqueta i corbata obligadament i si algú no hi estigués, seria sancionat. Hem de donar exemple a qui hem de manar", va replicar Bono.

stats