Política 26/03/2021

Cap a una negociació exprés o cap a l’activació del compte enrere

Veus de l’executiva de JxCat aposten per votar en contra d’Aragonès en segona volta si no es mou

i
NÚRIA ORRIOLS GUIU
4 min
L’expresident Carles Puigdemont en una reunió a Berlín amb Junts per Catalunya.

BarcelonaL’abstenció de JxCat frustrarà la investidura a la primera que anhelava el presidenciable d’ERC, Pere Aragonès, i obrirà una negociació exprés si es vol evitar una altra votació fallida dimarts que deixi ferides de difícil suturació entre els dos principals partits independentistes i activi el termini de dos mesos per evitar una repetició electoral. Aquests són els dos escenaris sobre la taula: o acord exprés en els pròxims tres dies o posada en marxa del compte enrere electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, l’executiva del partit de Carles Puigdemont va constatar que no hi ha acord amb Esquerra i que no es donen les condicions per forjar un executiu “estable” i “sòlid”. En tot cas, en la línia de les declaracions públiques que va fer dimarts el secretari general del partit, Jordi Sànchez, esperen arribar a un acord d’aquí “dies o setmanes”. “El balanç de les trobades és que no s’ha pogut arribar a cap acord de legislatura que garanteixi un Govern estable que permeti sortir de la crisi i que implementi el mandat del 14-F, en què l’independentisme va superar per primer cop a la història el 52% dels vots”, va dir ahir Junts en un comunicat.

La pressió que han exercit tant Esquerra com la CUP, les bases de la qual van donar suport ahir al preacord rubricat, no ha sigut suficient per fer canviar de posició Junts. Segons fonts coneixedores, hi havia dirigents que fins i tot s’inclinaven per votar en contra, malgrat que finalment hi ha hagut més veus favorables a l’abstenció. Al partit hi ha malestar per com Esquerra ha pilotat la negociació, i els recriminen que han prioritzat tenir lligats els vots de la CUP (9) que els 32 de Junts. “Hauran de seguir negociant amb nosaltres”, afirma un dels dirigents consultats, mentre que els republicans asseguren que si no s’ha avançat és perquè JxCat ha optat per una estratègia d’alentir les negociacions, com en el cas de la mesa del Parlament, en què el nom de Laura Borràs es va saber a última hora. El posicionament de la direcció de JxCat només s’ha pres per a la primera volta del debat d’investidura, ja que esperen fixar el sentit del vot de la segona volta en funció de les converses que hi pugui haver en els pròxims dies i segons com s’avanci amb els republicans.

Amb l’abstenció de Junts, la investidura de Pere Aragonès serà fallida -aconseguirà 42 vots favorables de 135- i cal veure si es repeteix la mateixa correlació de forces en la segona volta, que pot ser diumenge o dimarts. De fet, alguns dirigents no descarten votar no en la segona ronda si no hi ha “canvis”, expliquen algunes fonts. Per arribar a un acord, però, els equips negociadors hauran d’intensificar més els contactes: en les últimes 48 hores els contactes han sigut mínims: ahir, el dia abans de la investidura, els equips negociadors no s’han ni trobat. Si en cap dels dos casos prospera la investidura, s’obrirà un termini de dos mesos fins a la convocatòria d’eleccions.

Punts de fricció

L’escull principal sobre l’estratègia independentista és on s’ha de cuinar, ja que el partit de Carles Puigdemont defensa que sigui en el Consell per la República i Esquerra, juntament amb els cupaires, volen crear un altre òrgan de coordinació del Procés perquè creuen que aquest ens està al servei de l’expresident a l’exili. A parer de JxCat, si ells accepten explorar la taula de diàleg, els d’Oriol Junqueras han de facilitar que el CxR sigui un òrgan decisori. Aquest dimecres, en una reunió a la tarda al Parlament, els republicans van fer una proposta de reforma del Consell a la qual han de respondre des de JxCat, però la diferència continua sent el tempo: ERC vol crear igualment el nou òrgan estratègic i que des d’allà es replantegi el Consell, mentre que Junts demana que els republicans s’impliquin a fons en l’ens a l’exili -a través de Marta Rovira- i que es canviï des de dins. Ahir Puigdemont va fer un fil de Twitter a primera hora reivindicant la seva tasca a l’exterior, tres anys després de la seva detenció a Alemanya, i va opinar que la “lluita” a fora ha “incomodat” a l’Estat, però també, creu, a “sectors de l’independentisme que cada cop ho dissimulen menys”. Fins i tot va assegurar que aquests sectors “lamenten” que els exiliats “no estiguin empresonats” i “banalitzen” l’exili. En tot cas, va reclamar “confiança” i “unitat” de cara a les negociacions

Aquest, però, no és l’únic escull, ja que al voltant de la negociació sobre el Procés també sobrevolen les discrepàncies en relació amb l’estructura del Govern. Tot i que a 24 hores de la investidura no hi han entrat a fons, ja s’intueixen preferències diferents a l’hora d’abordar l’executiu. Sànchez ja va deixar clar dimarts que volen liderar la gestió dels fons europeus des d’Economia, a més de la sortida de la pandèmia des de Salut. Esquerra, per la seva banda, aspira a portar des de Presidència els recursos de la Unió Europea Next Generation, mentre que també vol preservar les conselleries socials.

Debats sectorials

Un altre dels problemes és el programa que es desgrana del document pactat entre els republicans i la CUP, que inclou mesures que no comparteixen des del partit de Puigdemont. Un dels punts és el “pla i calendari de recuperació dels centres privats i concertats cap a l’educació pública de forma acordada” o tot el que té a veure amb barrar el pas a la col·laboració publicoprivada. Ahir, en roda de premsa, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant va reclamar a Junts que se sumi al pacte amb ERC, mentre que els republicans argumenten que el preacord cupaire es pot fer encaixar amb l’eventual pacte a què s’arribi amb JxCat. L’estira-i-arronsa de la investidura només acaba de començar.

stats