Fiscalia
Política 28/07/2022

El nou fiscal general marca distàncies amb la desjudicialització

García Ortiz, que promet un mandat continuista del de Delgado, evita pronunciar-se sobre la reforma de la sedició

2 min
Álvaro García Ortiz, el nou fiscal general de l'Estat, durant la seva compareixença al Congrés

MadridTot just l'endemà que Generalitat i la Moncloa acordessin posar les bases per a la desjudicialització del conflicte en la tercera reunió de la taula de diàleg, aquest dijous estava prevista la compareixença del nou fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, a la comissió de Justícia del Congrés. Un tràmit perquè la seva candidatura sigui aprovada la setmana que ve en consell de ministres després que la seva predecessora, Dolores Delgado, anunciés fa deu dies que deixava el càrrec per motius de salut. La desjudicialització pactada entre els dos executius no ha tingut una rèplica en el discurs de García Ortiz. Preguntat pel diputat de Junts Josep Pagès, el fiscal general ha evitat aclarir quina posició adoptarà el ministeri públic en les causes que l'independentisme té obertes als tribunals, i tampoc s'ha volgut mullar en relació al Catalangate després que l'interpel·lés el parlamentari d'EH Bildu Jon Iñarritu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No puc parlar de qüestions que estan judicialitzades", s'ha limitat a contestar-los García Ortiz. De fet, ha afegit que no pot pronunciar-se sobre "modificacions legislatives" perquè no li "correspon", en referència a una possible reforma del delicte de sedició. El nou fiscal general de l'Estat ha deixat en mans dels diputats qualsevol iniciativa legislativa en aquest sentit. "Hi ha una manera de no equivocar-se en aquesta professió, que és seguir la llei, però la llei no la fa el fiscal general, sinó vostès", ha dit dirigint-se als diputats que eren a la comissió de Justícia. García Ortiz, a més, ha evitat referir-se també a un possible indult als expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán, després que aquesta setmana el Tribunal Suprem hagi confirmat la seva condemna.

En la seva intervenció, ha plantejat un mandat continuista respecte al de Dolores Delgado. L'independentisme havia carregat contra el rumb de l'anterior fiscal general de l'Estat en la seva última compareixença al Congrés (el març de l'any passat), perquè considerava que no havia posat fi a la repressió contra el moviment. I malgrat que el nou cap del ministeri públic ha marcat distàncies amb la desjudicialització del conflicte català, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, havia aprofitat una estona abans per presentar els pactes del govern espanyol i el català en aquest àmbit com una "barra lliure per actuar contra l'Estat".

Les crítiques de la triple dreta

El nou fiscal general ha rebatut les crítiques per part de l'independentisme, però també per part de la triple dreta. PP, Ciutadans i Vox han tornat a burxar en l'oposició que té en una part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) –hi va haver set vocals que van votar en contra de la seva candidatura la setmana passada– i en el seu perfil polític, recordant la seva participació en un acte de la Fundació Ideas, vinculada al PSOE. García Ortiz s'ha defensat acusant els set vocals del CGPJ d'abusar del seu mandat caducat i d'haver-lo sotmès a un "tribunal d'honor" del qual no s'ha pogut defensar. I ha acabat la compareixença amb dos compromisos concrets: que la investigació sobre la tragèdia de Melilla serà "exhaustiva" i que consultarà la Junta de Fiscals de Sala sobre la prescripció o no de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco per part d'ETA.

stats