Tribunals
Política 26/07/2022

El Suprem confirma les penes de presó i inhabilitació per a Griñán i Chaves pel cas dels ERO

El PSOE defensa la seva "honorabilitat" davant la crida del PP a "depurar responsabilitats"

3 min
El jutge processa Chaves i Griñán per prevaricació en els ERO

MadridLes condemnes als expresidents andalusos José Antonio Griñán i Manuel Chaves pel cas dels ERO ja són fermes. El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dimarts la sentència del 19 de novembre del 2019 que va dictar l'Audiència Provincial de Sevilla, en què condemnava Griñán a sis anys de presó perquè el considera responsable d'un delicte de malversació i prevaricació, i Chaves a nou mesos d'inhabilitació, sentenciat per prevaricació. Els dos expresidents socialistes van ser jutjats per haver mantingut un sistema il·legal de subvencions entre l'any 2000 i el 2011 que els hauria permès repartir de manera arbitrària fins a 680 milions d'euros. Malgrat la decisió del Suprem, el PSOE continua defensant "l'honorabilitat" dels dos expresidents andalusos, cosa que ha desencadenat una nova picabaralla política amb el PP, que reclama "depurar responsabilitats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les defenses de Chaves i Griñán havien recorregut la sentència al Tribunal Suprem, que ha acabat desestimant els seus recursos per una majoria de tres magistrats a dos. En el cas de Griñán (i de quatre ex alts càrrecs més de la Junta d'Andalusia), les dues magistrades progressistes Ana Ferrer i Susana Polo han discrepat de la posició majoritària del tribunal perquè consideren que el Suprem havia d'haver estimat parcialment el recurs. Creuen, a més, que s'havia d'haver absolt Griñán del delicte continuat de malversació, cosa que li hauria d'haver revocat la condemna a presó. La sentència, els arguments de la qual es coneixeran properament, ha tirat endavant amb la majoria dels tres magistrats conservadors: Juan Ramón Berdugo, Carmen Lamela i Eduardo de Porres.

Tots tres han acordat anul·lar la resolució de l'Audiència de Sevilla i dictar-ne una de nova en què mantenen les mateixes condemnes per als dos expresidents socialistes i per a altres exdirigents com ara l'exministra i exconsellera andalusa Magdalena Álvarez, que va ser condemnada a una pena de nou anys d'inhabilitació. També per a l'exconseller de Treball Antonio Fernández, que va ser sentenciat a set anys i onze mesos de presó pels delictes de malversació i prevaricació. En total, la sentència del novembre del 2019 va condemnar fins a 19 ex alts càrrecs de la Junta d'Andalusia.

La novetat de la decisió del Suprem és l'absolució de tres ex alts càrrecs de la conselleria de Treball: Javier Aguado, Lourdes Medina i Juan Francisco Sánchez, que havien estat condemnats a un delicte continuat de prevaricació administrativa. L'alt tribunal també ha rebaixat la condemna a Juan Márquez Contreras, ex director general de Treball entre el 2009 i el 2010: passa de set a tres anys de presó i de divuit a set anys i mig d'inhabilitació pels delictes continuats de malversació i prevaricació. Márquez va ser qui va rellevar Francisco Javier Guerrero, que va morir l'any 2020 i les declaracions del qual van ser claus per al cas. A ell se li atribueix l'expressió de l'anomenat "fons de rèptils", la partida pressupostària des de la qual s'injectaven transferències a l'institut IFA-IDEA, que depenia de la conselleria de Treball i que repartia les ajudes.

"No es van beneficiar personalment de res"

Els socialistes han enviat un missatge unitari en defensa de "l'honorabilitat" i també "l'honestedat" tant de Chaves com de Griñán, perquè asseguren que els dos expresidents no es van lucrar amb aquesta trama. Ho ha dit el secretari general dels socialistes andalusos, Juan Espadas, i també la portaveu del PSOE, Pilar Alegría, que ha subratllat que "paguen justos per pecadors" i que ni Chaves ni Griñán "no es van beneficiar personalment de res". Des del PP, en canvi, sí que han vinculat els dos expresidents amb aquesta trama "de corrupció", en paraules del president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a més, ha demanat als socialistes "depurar responsabilitats", però ha afirmat que no utilitzaria aquest veredicte com a "arma política" contra el PSOE com fan, ha dit, els socialistes contra el PP. A Feijóo li ha contestat directament Pilar Alegría, que li ha demanat una mica de "pudor" després de recordar-li els casos de corrupció sentenciats del seu partit. Més prudent s'ha mostrat la portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Rodríguez, que ha evitat pronunciar-se sobre un possible indult a Griñán. Però ha afirmat: "Tots els pronunciaments judicials conclouen que no hi va haver enriquiment per part de Chaves i Griñán".

stats