Òmnium aprova la candidatura de Xavier Antich amb Terribas, Forn i Fernàndez a la junta

L'organització es renova després que Jordi Cuixart anunciés el seu "pas al costat" a mitjans de gener

ARA
2 min
La fotografia de la candidatura

BarcelonaÒmnium Cultural ha aprovat aquest dijous l'única candidatura per renovar parcialment la seva junta directiva. Liderada pel filòsof Xavier Antich, que és, per tant, l'únic candidat a la presidència de l'organització, situa la periodista Mònica Terribas com a vicepresidenta primera, i compta amb figures com l'exconseller Joaquim Forn i l'exdiputat de la CUP i activista David Fernàndez.

La candidatura d'Antich ja va ser apuntalada per Jordi Cuixart el passat 15 de gener, quan va anunciar que deixaria la presidència de l'entitat juntament amb el vicepresident, i qui li va fer de portaveu mentre ell era a la presó, Marcel Mauri. Una decisió que havia anat deixant entreveure en diferents entrevistes i que va prendre abans que se li acabés el mandat, el juny que ve. Cuixart va defensar llavors que els protagonistes del Procés el 2017 havien de fer "un pas al costat per endreçar les organitzacions amb nous lideratges" davant la "incapacitat manifesta de traçar una estratègia conjunta".

Aquest octubre farà cinc anys del referèndum de l'1-O i, tot i que la direcció de les entitats sobiranistes ANC i Òmnium es renova, als partits del Govern els lideratges es mantenen malgrat la manca d'unitat manifesta al moviment. Les quatre persones que lideren ERC i JxCat –Oriol Junqueras, Marta Rovira, Carles Puigdemont i Jordi Sànchez– són quatre dels protagonistes de més alt nivell de l’1-O, i també a la CUP es mantenen alguns dels seus protagonistes a primera línia, com ara el diputat Carles Riera.

Assemblea general a finals de febrer

A partir del 10 de febrer, i fins al dia 26, els socis de l'entitat podran validar la candidatura via votació electrònica, i el mateix dia 26 se celebrarà l'assemblea general de l'entitat a la Farga de l'Hospitalet de Llobregat, on també es podrà votar presencialment. Concretament, els càrrecs que es renoven són la presidència, les vicepresidències primera i segona, la secretaria, la tresoreria i 11 de les 18 vocalies.

La portaveu d'Òmnium a Somescola, Marina Gay, opta a la vicepresidència segona, i l'advocada Marina Gallés és candidata a la secretaria, mentre que Marta Garsaball, directora de serveis del departament de Cultura, serà tresorera. Com a vocals se situen Forn, Fernàndez i també l'escriptora Natza Farré, la periodista especialitzada en comunicació política Natalia Touzón, la sociòloga Iolanda Fresnillo i la biòloga Núria Basi; així com el doctor en filosofia Àngel Castiñeira, l'activista d'Òmnium i cooperativista Gerard Pijoan, l'historiador Lluís Duran, l'advocat Dídac Amat i el politòleg Marc Sanjaume.

stats