Política 14/12/2017

Oriol Pujol s'haurà d'asseure al banc dels acusats pel cas ITV

La jutge rebutja l'acord amb la fiscalia per evitar el judici perquè no inclou tots els investigats

Pau Esparch
2 min
L'exdiputat de CiU Oriol Pujol, en compareixença al Parlament

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha decidit enviar a judici l'ex secretari general de CDC Oriol Pujol i els altres cinc acusats pel cas de les ITV. La magistrada que presidirà el jurat popular d'aquest cas ha rebutjat l'acord que quatre dels acusats, un d'ells Pujol, havien fet amb la fiscalia perquè no inclou tots els investigats. Així, al final s'hauran d'asseure al banc dels acusats tant els que havien arribat a un pacte amb el ministeri fiscal -l'ex secretari general de CDC, la seva esposa, Anna Vidal, i els empresaris Sergi Pastor i Ricard Puignou- com els que no s'havien sumat a l'acord -l'ex número 2 de la Diputació de Barcelona Josep Tous i l'empresari Sergi Alsina-.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pujol va acceptar al juliol, de conformitat amb la fiscalia, ser condemnat a dos anys i mig de presó pel cas de les ITV després d'haver reconegut que havia cobrat comissions d'empresaris per afavorir-los amb la seva influència. Abans de l'acord, el ministeri públic sol·licitava per a ell cinc anys i dos mesos de reclusió. En el cas de Vidal, amb el pacte amb la fiscalia va acceptar pagar una multa de 47.250 euros i evitar, així, els tres anys de presó que demanava el ministeri públic. Pel que fa a Pastor i Puignou, també van acordar el pagament d'una multa.

Però després de la conformitat amb la fiscalia, la defensa de Tous -amb l'adhesió de la d'Alsina- va al·legar que el pacte vulnerava el seu "dret fonamental de defensa". Va apuntar que la conformitat dels quatre acusats -sobretot la de Puignou- perjudicava la defensa de Tous perquè la seva acusació sorgeix d'una suposada connivència entre Puignou, Alsina i Tous. Ara la magistrada que presidirà el jurat popular del cas de les ITV ha acceptat aquesta petició de la defensa de Tous -amb l'adhesió de la d'Alsina-, de manera que ha acordat enviar a judici els sis acusats i deixar sense efecte el pacte de quatre d'ells amb la fiscalia.

En canvi, la jutge ha considerat que són lícites les escoltes telefòniques del cas (en contra del que també havia plantejat la defensa de Tous amb l'adhesió de la d'Alsina). De moment encara no s'ha fixat una data pel judici.

És "difícil" que el jurat no estigui influït

Quan els quatre acusats van formalitzar l'acord amb la fiscalia, en una vista al jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, ja es va advertir que la magistrada president del jurat encara havia de validar si acceptava o no el pacte amb una part dels investigats. Com que aquest procediment l'ha de jutjar un tribunal popular, la defensa de Pujol va justificar la conformitat amb l'argument que seria complicat trobar un tribunal popular "no contaminat" que jutgés el cas. Va afegir que el context de la família Pujol, amb la investigació oberta a l'Audiència Nacional, fa que sigui "molt difícil" que el jurat popular no estigui influït.

stats