Política 11/02/2017

Ortega: "Crec que és un error buscar la desobediència [per al referèndum], hi ha altres camins"

L'exvicepresidenta de la Generalitat es desvincula d'un referèndum no pactat amb l'Estat i reitera que encara hi ha temps per al diàleg

Ara
2 min
Joana Ortega ha presentat el dispositiu del 9-N / PERE TORDERA

BarcelonaL'exvicepresidenta de la Generalitat Joana Ortega ha descartat aquest dissabte en una entrevista a RAC1 fer servir la desobediència en cas d'un referèndum no pactat amb l'Estat. "Crec que és un error buscar la desobediència, hi ha altres camins", ha assegurat Ortega en la seva primera aparició als mitjans després del judici pel 9-N d'aquesta setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre el referèndum per la independència que la Generalitat vol celebrar abans de l'estiu, Ortega s'ha desvinculat d'una decisió unilateral. "S'ha frivolitzat amb el concepte de desobediència. Sembla que ara sigui una moda. S'han de fer les coses ben fetes", ha afirmat. L'exvicepresidenta ha recuperat les paraules del president de Catalunya, Carles Puigdemont, per recordar a l'Estat que, encara que estigui "al temps de descompte", hi ha temps per al diàleg. "Estic convençuda que es trobaran els mecanismes per poder fer el referèndum de manera que tothom hi pugui participar", ha assegurat.

Qui és qui al judici contra Mas, Ortega i Rigau pel 9-NOrtega ha relatat la seva experiència durant els cinc dies frenètics en què el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha jutjat l'exvicepresidenta, l'expresident Artur Mas i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau per permetre la consulta sobiranista del 9-N. Ortega s'ha mostrat "convençuda" que aquest procés ha estat un judici polític i ha afirmat que no hi ha arguments que permetin la inhabilitació (de 9 anys per a Ortega i Rigau i de 10 per a Mas) que demana la fiscalia. "Cap ni un". En aquest sentit, ha desitjat "que s'imposi la força de la llei d'allò que és just".

La política catalana ha explicat que ho ha passat "molt malament" durant els cinc dies de judici i ha agraït el suport de les persones que es van concentrar davant el Palau de Justícia. Sobre la naturalesa del 9-N, Ortega ha defensat que "va ser un acte de democràcia compartida, no de desobediència", i ha assegurat que van ser els voluntaris els qui van executar la consulta. "El govern no ho hauria pogut aturar", ha declarat.

Sense presència d'Unió al judici

D'altra banda, Ortega ha admès que després de la consulta el líder d'ERC, Oriol Junqueras, "va demanar el meu cap". Tot i així, ha respectat aquesta postura i ha afirmat que entra "dins el joc polític". No obstant això, l'exconsellera d'Unió ha lamentat que estigués "tan qüestionada" per formar part d'aquest partit polític. "Era com si el meu compromís amb el procés no comptés", ha criticat Ortega, que ha assegurat que el seu compromís amb el 9-N va ser "absolut".

A tall d'anècdota, Ortega ha confirmat que cap dirigent d'Unió la va acompanyar durant el judici. "Només el meu germà", ha explicat durant l'entrevista a RAC1. Tot i així, ha explicat que el líder de la formació, Josep Antoni Duran i Lleida, li va trucar el primer dia de les declaracions davant el tribunal, però no hi va assistir perquè, suposa, "estava de viatge".

stats