Política 13/07/2019

Pacheco (CCOO): "L'estratègia general de l'ANC és un error, continua aprofundint en la polarització"

Paluzie rebat que els mateixos afiliats li exigiran no quedar-se impassibles amb la sentència

Acn
4 min
foto_3525986

BARCELONAEl secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha afirmat avui que creu que l'actual direcció de l'ANC segueix una estratègia "errada" quan demana l'afiliació a "sindicats sobiranistes" o promou un cercador d'empreses compromeses amb l'autodeterminació. En una entrevista amb l'ACN, Pacheco ha considerat que "l'estratègia general de l'ANC està errada, perquè continua aprofundint en la polarització de la societat catalana". A més, ha afirmat que amb missatges com el d'apostar per sindicats sobiranistes o el cercador d'empreses l'entitat no fa créixer la seva "confluència i influència". "Haurien de plantejar-se sumar", ha replicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pacheco ha demanat a l'entitat independentista que faci "una reflexió" perquè "s'està disparant un tret al peu". "Aquestes ocurrències em semblen inútils i desenfocades", ha assegurat el líder sindical sobre el cercador d'empreses. A l'entrevista, Pacheco també ha rebutjat les proclames a "aturar el país" en cas de sentència condemnatòria per l'1-O, i ha apostat per una "resposta inclusiva que obri camí al diàleg i el consens polític". De fet, i tot i que ha opinat que la gent "sortirà al carrer", ha dit que veu difícil repetir l'aturada del 3-O i ha afirmat que no hi ha "les condicions per desenvolupar una revolució a Catalunya", que és el que assegura que implicaria paralitzar l'activitat econòmica de manera continuada.

Pacheco ha apostat per una protesta que permeti "aixecar la veu" contra la "injustícia" del judici però que alhora contribueixi a "trobar la solució mitjançant el diàleg i l'exercici de la política" i tingui en compte la "realitat" de la presó. "Espero que la societat catalana faci una bona lectura del que significa una sentència d'aquesta magnitud i estigui a l'altura per poder establir els canals que ajudin, i no dificultin, les sortides polítiques", afirma el secretari general de CCOO.

"La manera d'articular la resposta és l'element que s'ha de començar a parlar i plantejar", ha afegit, abans de remarcar que "ni independentistes ni no independentistes estan còmodes" i que cal buscar "sortides inclusives a la situació de bloqueig i polaritat". En aquest sentit, el líder sindical ha carregat contra les últimes estratègies de l'ANC, com el cercador d'empreses independentistes. De fet, segons Pacheco, es tracta d'un gest "propagandístic i equivocat" que fins i tot "posa en perill" l'activitat i els llocs de treball en algunes empreses. "Demanaria que retirin la campanya, no produeix cap benefici, ni a l'economia, ni als catalans ni als empresaris", afirma.

El líder sindical ha avisat, també, que hi ha treballadors independentistes que poden tenir "fons d'estalvi en empreses a les quals es fa boicot". "En una economia global aquestes mesures no tenen cap sentit", ha dit. El líder de CCOO ha assegurat que el seu sindicat i la UGT són les organitzacions "amb millor presència als centres de treball" i que això "no és una medalla, sinó un treball que es fa cada dia". Per a Pacheco, la situació dels treballadors no s'arregla amb "proclames i discursos polítics" i la representació sindical no funciona com a "eleccions polítiques".

Pel que fa a les empreses que van marxar de Catalunya la tardor del 2017, Pacheco ha reclamat fer una "reflexió real" sobre què significa tenir el negoci "al principal motor d'un país". "Seria bo que tots alineem posicions per intentar convèncer la majoria d'empreses possibles", ha dit el cap de CCOO, en línia amb la proposta que ja va fer el president de Foment, Josep Sánchez-Llibre.

Economia diferent

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha sortit al pas de les crítiques que ha llançat el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, a la direcció de l'entitat. Paluzie ha recriminat a Pacheco que rebutgi les proclames a "aturar el país" en cas de sentència condemnatòria per l'1-O. "Si a ell li sembla que ens hem de quedar a casa i com a molt fer una manifestació, em sembla que desconeix la societat; perquè els mateixos afiliats li exigiran que no ens podem quedar impassibles", ha dit la presidenta de l'Assemblea. En relació al directori d'empreses compromeses amb l'autodeterminació, Paluzie considera que el mateix Pacheco, com a líder sindical, hauria d'estar "encantat" que s'hagi promogut, perquè "fomenta una economia diferent" i "empodera el consumidor". "L'ajuda a escollir i a triar lliurement, i veure si una empresa fomenta les energies renovables, la responsabilitat social o té la seva web en català", ha dit la presidenta de l'ANC.

Paluzie ha posat com a exemple la Marxa de la Sal de Gandhi per demostrar "l'ús del poder del consumidor" i ha dit que, en el cas del directori que impulsa l'assemblea, el cercador s'emmarca també "en una estratègia de lluita no-violenta i de no-cooperació amb els poders polítics opressors i el capitalisme d'amiguismes". "Crec que el senyor Pacheco desconeix molt la campanya i les lluites que s'han fet per transformar el capitalisme a nivell global", ha conclòs la presidenta de l'ANC.

La presidenta de l'ANC rebutja de ple aquesta visió. I sosté que, precisament, ara és quan cal mantenir la mobilització als carrers. "Si ell creu que quan condemnin els nostres dirigents polítics ens hem de quedar a casa quiets i com a molt fer una manifestació, desconeix una mica la societat", ha respost a Pacheco. Paluzie ha anat fins i tot més enllà i ha dit al líder de CCOO que "els mateixos afiliats li exigiran que no ens podem quedar impassibles davant la repressió".

En la mateixa línia també s'ha expressat el vicepresident de l'ANC, Pep Cruanyes. "Com a dirigent d'un sindicat, Pacheco ha de recordar la seva història; i ells saben perfectament que la repressió política que van viure durant el franquisme també va contra el moviment", ha afirmat. I hi ha afegit: "Per tant, no només serà la sentència del Suprem, sinó tots els processos que demostren que l'Estat intenta aturar el camí cap a la independència; i contra això hem de respondre".

stats