OBSERVATORI

El pacte 'low cost'

Mariano Rajoy va rebre ahir al matí, dimarts, les sis condicions que Albert Rivera, amb el suport de la seva comissió executiva, planteja per donar el sí de Ciutadans a la seva investidura. Un dia abans, dilluns, el president en funcions va menjar relaxat a Combarro, una parròquia del municipi de Poio, a la província de Pontevedra, abans de traslladar-se a Madrid per seguir en directe, ahir, l’espectacle de Rivera al Congrés. Amb la primícia, el document de les condicions, a la mà.

Rivera, doncs, ha canviat de posició un cop més. Primer, quan va passar del no a l’abstenció en segona votació. Ho va vendre com una “abstenció tècnica” per desbloquejar la situació. Ara ha fet un nou gir: Rajoy, a falta d’un altre dirigent, pot convertir-se en el president autoregenerador del Partit Popular. Fins al punt que el líder de Ciutadans proposa com a sisè punt, com qui no vol la cosa, el compromís del PP de crear una comissió d’investigació del cas Bárcenas al Congrés.

Per què necessita aquest compromís si la iniciativa prosperaria amb els vots del PSOE i Podem? No ho necessita. Però no podia deixar de fer alguna menció a l’assumpte tenint en compte la referència que va fer al cas dels sobresous i la comptabilitat B del PP en els debats electorals del 20 de desembre i del 26 de juny. Aquesta sisena condició, la d’investigar el cas Bárcenas, és un MacGuffin, l’element irrellevant que feia servir Alfred Hitchcock a través del qual feia avançar la trama de suspens en les seves pel·lícules. Rivera fa servir ara aquest recurs per camuflar la capitulació amb un pacte low cost amb Rajoy.

Rivera va explicar ahir que, si Rajoy signa les condicions i posa data i hora per a la investidura, “tot està obert”. És a dir, no només Ciutadans donaria el sí a Rajoy sinó, fins i tot, en “un futur” (sic) aquest “acord d’investidura”, a curt termini, podria fer-se extensiu a l’entrada del seu partit al govern de Rajoy. El líder de Ciutadans, doncs, està fent amb la investidura de Rajoy el que ja va fer amb la de Susana Díaz primer i Cristina Cifuentes després. Ahir va explicar que el programa de condicions que li proposa a Rajoy ja l’ha adoptat Cifuentes a Madrid.

Avui Rajoy i Rivera realçaran l’avenç de la negociació en el seu segon partit. Rajoy procurarà ara estirar tota la corda mediàtica del programa que el convertirà en l’ autoregenerador del PP amb la seva segona peça de caça en el punt de mira: el PSOE. L’escenari dels 170 escons (si als 32 escons de Ciutadans s’hi suma el de Coalició Canària) era un dels que considerava Pedro Sánchez.

Si es concreta, com tot apunta, ¿convocarà ara el comitè federal del PSOE per sotmetre a debat la investidura, com demanava de facto José Luis Rodríguez Zapatero, que manté oberta la comunicació permanent amb Rajoy?

O és que Rajoy negocia amb el PNB? La data, en aquest cas, ens donarà una pista. Perquè si Rajoy i Rivera pacten la investidura per després del 25 de setembre, data de les eleccions basques, és de calaix.

Més continguts de