Política 18/12/2012

Declaració de sobirania al primer ple i consulta el 2014: l'acord entre CiU i ERC

L'acord que han ratificat Mas i Junqueras deixa clar que la consulta només s'ajornarà "si ho pacten almenys les dues parts"

Ara
1 min
Oriol Junqueras i Francesc Homs, davant del Palau de la Generalitat després de la reunió amb Arrtur Mas en què s'ha tancat el pacte ERC-CiU / CÈLIA ATSET

BarcelonaEl pacte entre CiU i ERC que aquesta tarda han tancat Artur Mas i Oriol Junqueras deixa clar el "compromís explícit" de les parts per exercir la consulta per l'Estat propi l'any 2014. En aquest sentit preveu un full de ruta molt clar i calendaritzat "perquè el poble de Catalunya es pugui pronunciar per esdevenir un Estat en el marc europeu".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document preveu aprovar al primer ple de la legislatura una "Declaració de Sobirania del Poble de Catalunya", i treballar després en una llei de consultes que hauria d'entrar a la cambra a finals de gener. Tot plegat per acabar formalitzant la petició de referèndum a Madrid al setembre del 2013. Mentre dura aquest procés es crearia un Consell Català per la Transició Nacional, tal com volien els republicans, per assegurar l'èxit del procés.

Tots els tràmits haurien d'estar a punt, tal com oferia d'entrada Mas, a finals del 2013. A partir d'aleshores s'hauria de "convocar una consulta d'acord amb el marc legal que l'empari dins el termini del següent any amb l'excepció que el context socioeconòmic i polític requerissin una pròrroga. En tot cas, la data serà pactada almenys per les dues parts signatàries".

El document, de tres pàgines, acaba manifestant la necessitat d'ampliar la base social per garantir l'èxit de l'estat propi.

stats