La Sindicatura de Comptes va alertar els presidents del Parlament del problema de les llicències per edat

Un treballador de la Sindicatura de Comptes està adherit a aquest privilegi

ARA
3 min
Entrada de la Sindicatura de Comptes, a Barcelona

BarcelonaLa Sindicatura de Comptes s'ha adreçat "més d'un cop" al Parlament per instar-lo a "arreglar" les llicències per edat que ha destapat l'ARA. La resposta de la mesa de la cambra va ser que "s'ho mirarien", "que ho tindrien en compte". L'organisme comptable ho veu des de fa anys un problema "ètic" amb un "cost doble" i va ser el mateix síndic major, Jaume Amat, qui va comunicar els seus dubtes a la mesa sobre aquest privilegi. I ho va fer "a tots els presidents i tots els secretaris generals" des que és síndic major. És a dir, des del 2011, segons ha assegurat Amat en una entrevista a TV3. Tot això arriba després que aquest dimarts La Vanguardia avancés que no només hi ha 21 empleats del Parlament que cobren sense treballar, tal com va explicar l'ARA, sinó que dos funcionaris de la Sindicatura també estan adherits a la llicència per edat. Amat ha precisat que en aquests moments hi ha un empleat en llicència per edat a qui li queden "uns mesos" per esgotar-la i l'altre està jubilat.

Van ser els mateixos treballadors els que van batallar perquè això fos així un cop van saber que al Parlament s'hi podien acollir tots els funcionaris. En el cas de la Sindicatura, però, el comitè de direcció s'hi va oposar i, finalment, va ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qui, davant d'una demanda interposada per un funcionari de la Sindicatura, va acceptar el seu dret a acollir-se als mateixos beneficis que els treballadors de la cambra. L'alt tribunal va argumentar que el personal de l'òrgan comptable està sotmès als estatuts del règim interior del Parlament i, per tant, també pot gaudir de les seves condicions laborals. Així ho ha ratificat aquest dimecres Amat, que ha precisat que en aquell moment s'hi van oposar perquè se "segueix pagant a una persona que no treballa i trobar un substitut és molt difícil".

La sentència donava la raó als treballadors i el mateix Amat va iniciar una "llarga" negociació amb els empleats. Finalment, va aconseguir reduir el nombre d'anys aplicables: si al Parlament s'hi podien acollir quan arribaven als 60 anys i durant 5 anys, a la Sindicatura de Comptes començava als 63 i acaba als 65. Així, el síndic major ha dit que es va arribar a un acord per "rebaixar al mínim" la llicència per edat i afegir-hi condicionants. Un d'ells és que als 65 anys no es pot continuar treballant –s'han de jubilar– i una altra que la petició ha de ser motivada per una raó. Per exemple, l'única persona amb aquest privilegi que queda a l'organisme comptable té "uns justificants personals especials", segons Amat.

De fet, el mateix síndic major ha acceptat que "la proposta de rebaixa inicial de Borràs s'acostava molt" a la que ja té l'organisme comptable. També ha admès que en més d'una ocasió en les anàlisis de fiscalització que fa la Sindicatura a altres organismes s'han trobat amb "coses semblants" i han recomanat que és un "dret excessiu". A partir d'ara els treballadors de l'òrgan comptable estaran molt pendents de l'evolució de la negociació que ha de començar entre la mesa i els funcionaris del Parlament: l'acord unànime de tots els partits és acabar amb els privilegis dels funcionaris que cobren sense treballar.

Cap funcionari d'Antifrau es pot acollir a les llicències d'edat

D'altra banda, segons informa l'ACN, a l'Oficina Antifrau, encara que també es regeixi pel reglament intern del Parlament, cap funcionari es pot acollir a les llicències per edat perquè la normativa interna de l'organisme ho impedeix. A més, l'OAC assegura que cap dels seus treballadors ho ha demanat. Alhora, l'òrgan afegeix que no té funcionaris propis, sinó que procedeixen d'altres administracions, i cap d'ells prové del Parlament.

stats