RENOVACIÓ AL PSC
Política 23/06/2014

L'aspirant a liderar el PSC Pere Casellas aposta per crear un grup propi al Congrés si el PSOE veta la consulta

El regidor de Figueres critica els tres diputats crítics per desmarcar-se de la consigna de vot sobre el dret a decidir

Acn
3 min

GironaEl precandidat a liderar el PSC Pere Casellas aposta per tirar endavant la consulta, però vol que la pregunta sigui clara –"independència sí, independència no", ha precisat– i acordada amb l'Estat. Per això, vol endarrerir la consulta fins després de les generals, perquè assegura que aleshores la composició del Congrés farà possible tenir "la majoria fragmentada" per tirar-la endavant. En tot cas, si el PSOE no donés suport a la consulta, apostaria per crear un grup propi del PSC. Sigui com sigui, desaprova l'actitud dels tres diputats crítics al Parlament que es van desmarcar de la consigna de vot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'ençà que va anunciar a la comissió gestora la seva intenció d'optar a la primera secretaria del PSC, Pere Casellas es troba immers en el procés de recollida d'avals. De moment, en porta uns 90. Aquesta setmana, a part de recórrer les comarques gironines, anirà també a l'àmbit metropolità i a Tarragona per aplegar-ne més.

El regidor figuerenc admet que, d'aquí a l'1 de juliol, li serà difícil aconseguir les 2.072 signatures necessàries per presentar candidatura. Sobretot, perquè el PSC reclama que els avals es recullin presencialment. "Aquest sistema és terrible, i per a nosaltres és un problema greu; fins i tot, penso que el mateix Iceta tindrà dificultats", diu Pere Casellas.

Per això, el precandidat reclama a la comissió gestora que permeti poder presentar els avals telemàticament. "El partit té tots els DNI dels afiliats, i seria fàcil verificar-los; però reiteradament ens rebutgen la petició", explica el regidor figuerenc. Casellas també critica les poques eines que els ha donat el PSC a l'hora d'anar a buscar avals. "Ens han posat un despatx a Barcelona, amb un telèfon i el llistat dels primers secretaris de les setze federacions; a partir d'aquí, res més", ha precisat.

"La perpetuació és el fracàs"

El regidor figuerenc ha comparegut aquest matí a la seu del PSC de Girona per explicar el seu ideari. Ho ha fet envoltat de quatre afiliats que li donen suport, la majoria dels quals són joves. Tots són militants de base i només una, Cristina López, té càrrec dins l'executiva de Girona (com a secretària de cohesió social i igualtat).

Per Casellas, és necessari tirar endavant una alternativa dins el PSC. El regidor figuerenc creu que "la joventut en si mateixa no és cap virtut, però també és cert que la perpetuació ens aboca al fracàs" (en referència a Iceta, de qui assegura que porta massa temps "a la sala de màquines" del partit).

El precandidat ha fet bandera del dret a decidir i de la necessitat de la consulta. De fet, això ha estat l'eix de la roda de premsa que ha fet aquest matí. Casellas assegura que la consulta s'ha de fer de totes totes, però no com s'ha plantejat ara, sinó en unes altres condicions.

Pel precandidat, la consulta ha de ser acordada amb l'Estat. Per això, Casellas assegura que necessàriament haurà d'arribar després de les generals, com a molt aviat el 2016, perquè serà aleshores quan es doni "una majoria fragmentada" al Congrés dels Diputats que faci possible tirar-la endavant. A més, el regidor figuerenc també diu que la pregunta no ha de ser "estranyota, com la que hi ha ara", sinó "clara i directa" (independència sí, independència no).

Casellas ja avança que, innegablement, els diputats del PSC hauran de trobar-se amb la nova cúpula del PSOE –ell és clarament favorable a Madina– per veure quina serà l'estratègia. "Si la posició del PSOE és d'immobilisme, com la que hi ha ara, aleshores ens caldrà tenir grup parlamentari propi a Madrid per fer sentir la nostra veu; si no, si es vol posar dia i hora a la consulta, no caldrà", ha subratllat.

Lleials al primer secretari

Pere Casellas assegura que s'ha vist obligat a "donar el pas" després que ningú "mediàtic" dins el PSC presentés candidatura alternativa a la d'Iceta. Ja diu, però, que si això es dóna, no tindrà cap problema a cedir pas. També avança que tant ell com la resta de militants que li donen suport, si finalment no poden reunir els avals o no surten escollits al congrés extraordinari, es mantindran "absolutament lleials" al nou primer secretari del PSC. Sigui qui sigui.

En aquest punt, Casellas ha carregat contra els crítics dins del partit, sobretot contra els tres diputats díscols. Per ell, va ser "molt dolorós" veure com contravenien les ordres del consell nacional i, al Parlament, votaven en contra de les directrius del partit, "arrencant els aplaudiments de la bancada convergent".

Per això, els ha demanat recapacitar i demanar disculpes al PSC. "N'hi ha tres que han de fer un acte de constricció, i aleshores tots amics; com diu la terminologia catòlica, en el perdó hi ha la virtut", ha conclòs Casellas.

stats