Política 09/04/2019

Els comuns plantegen obrir el meló del Codi Penal per delimitar l'abast dels delictes de rebel·lió i sedició

Asens considera que afegir-hi que la violència s'ha d'exercir "amb armes" aclariria la qüestió

Aleix Moldes
2 min
Jaume Asens, al costat de diputats i juristes a l'antiga presó Model de Barcelona

BarcelonaEls comuns volen una nova reforma a fons del Codi Penal la pròxima legislatura perquè, entre altres coses, s'aclareixi l'abast dels delictes de rebel·lió i sedició, pels quals s'estan jutjant al Suprem els responsables del referèndum. El cap de llista per al 28-A, Jaume Asens, ha plantejat aquest dimarts que el Congrés torni a tenir la paraula en aquesta qüestió per acabar amb les "interpretacions arbitràries". "Creiem que és positiu començar a obrir aquest debat i recuperar la voluntat del legislador quan va crear aquest tipus delictes penals", ha assenyalat des de la presó Model, on s'ha reunit amb diputats del seu grup i juristes amb els quals ha creat una taula de reflexió sobre el tema.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Asens ha tornat a criticar el judici als líders independentistes i ha subratllat que si, per exemple, s'afegís el condicionant "amb armes" en la definició de violència que inclou el delicte de rebel·lió, la qüestió quedaria aclarida del tot. Tot i això, els comuns no parteixen d'una proposta concreta i consideren que han de ser les Corts espanyoles les que debatin sobre el tema. La correlació de forces que surti del 28-A serà decisiva per abordar el tema, ha apuntat.

El cap de llista dels comuns encara confia que el Tribunal Suprem exclogui la rebel·lió i la sedició de la sentència, però també ha explicat que, en cas que siguin condemnats per aquests delictes, els líders independentistes podrien ser alliberats després d'una reforma del Codi Penal. "S'aplicaria de manera retroactiva perquè seria més beneficiós per a ells", ha indicat.

En el grup de treball sobre la reforma del Codi Penal que han impulsat els comuns hi ha l'exmagistrat del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín, l'advocada Laia Serra, l'exfiscal José María Mena, el professor de dret constitucional Joaquín Urias, l'advocada Mercè Claramunt i el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo, tot i que aquest últim no ha pogut assistir a la reunió d'aquest dimarts a la Model.

Violència sexual

La reforma del Codi Penal que proposen els comuns, però, és més àmplia i inclou la derogació dels articles d'injúries al rei, enaltiment del terrorisme, contra els sentiments religiosos i contra els símbols de la pàtria. També la derogació de diversos articles de la llei mordassa que ja tenien pactats amb el PSOE i, especialment, una reforma dels articles que tipifiquen les agressions sexuals. La intenció del partit és eliminar el delicte d'abús sexual i només considerar el d'agressió sexual. Segons la número 3 de la candidatura, Mar Puig, "l'èmfasi no és en la violència o la intimidació sinó en la falta de consentiment".

stats