Política 09/03/2015

Bárcenas recorre per indefensió la condemna a indemnitzar Cospedal

L'extresorer del PP ha de pagar 50.000 euros a la secretària general del PP per vulnerar el seu dret a l'honor amb la publicació dels 'papers de Bárcenas' al diari 'El País', d'acord amb una sentència de l'Audiència de Toledo

Efe
2 min
Luis Bárcenas arriba a l'Audiència Nacional / AFP

MadridL'extresorer del PP Luis Bárcenas ha recorregut la sentència de l'Audiència de Toledo que l'obliga a pagar 50.000 euros a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, per vulnerar el seu dret a l'honor. Bárcenas ha al·legat indefensió perquè, a parer seu, s'avaluen erròniament les proves.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'advocat de Bárcenas, Francisco Maroto, ha presentat un recurs d'infracció processal davant el Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa, en entendre que és l'òrgan competent.

En el recurs, al qual ha tingut accés Efe, el lletrat al·lega que l'Audiència de Toledo va causar "indefensió" a Bárcenas perquè no va tenir en compte les valoracions del jutge de primera instància, que en un principi va absoldre l'extresorer.

Cospedal va denunciar Bárcenas davant un jutjat de primera instància de Toledo per acusar-la d'haver rebut del PP dos pagaments de 7.500 euros en diners B que apareixen en els seus papers manuscrits —la suposada comptabilitat paral·lela del partit— que es van publicar al diari 'El País', filtrats, assegurava Cospedal, pel mateix extresorer. El jutjat de primera instància, però, va absoldre Bárcenas afirmant que no era l'autor de la filtració.

Maroto considera en el recurs que la sentència causa "indefensió" al seu client perquè, a l'hora d'admetre el recurs de Cospedal, l'Audiència de Toledo va valorar de nou les declaracions de testimonis que es van fer en el primer judici, la qual cosa vulnera el principi d'immediació del jutge de primera instància.

Aquesta nova avaluació, segons la defensa de Bárcenas, és una "clara apreciació subjectiva" dels jutges de l'Audiència, que no van presenciar el judici oral, quan, segons el parer de l'advocat, Moreno va parlar de manera "clara i contundent" negant la filtració.

Al marge d'això, Maroto insisteix que l'Audiència provincial "no pot entrar a valorar novament" una prova feta al judici i afegeix que el jutge de primera instància va analitzar la seva declaració "de manera coherent, raonada, dins de la lògica, sense cap arbitrarietat i basant-se en la seva crítica sana".

En cas que aquest recurs sigui denegat pel Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa, la defensa de Bárcenas es planteja presentar un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional.

stats